Zadnje čase v uredništvu Maribor24 beležimo povečan obseg objav o nastavljenih strupih po Mariboru in okolici. Pa se je kdo vprašal, kaj se zgodi, če strup nehote pogoltne kak majhen otrok?

Zadnje čase v uredništvu Maribor24 beležimo povečan obseg objav o nastavljenih strupih po Mariboru in okolici. Pa se je kdo vprašal, kaj se zgodi, če strup nehote pogoltne kak majhen otrok?

Aktualnih osumljencev na policiji ne obravnavajo

Bojan Kitel iz PU Maribor nas je pomiril, da takšne prijave še niso obravnavali, saj zastrupljevalci strupe nastavljajo zlasti na območjih, kjer se v glavnem nahajajo psi – se pravi po sprehajalnih poteh. Zaenkrat se še ni zgodilo, da bi kdo strup odvrgel v bližini otroških igral, razen v primeru zloglasnega zastrupljevalca, ki je nekaj let nazaj strup nastavljal malone povsod; v mestnem parku in na Tomšičevem drevoredu. Ta isti gospod je tedaj tudi napadal ljudi, ki so sprehajali pse.

“Do sedaj nismo obravnavali primerov, ko bi bile za živali nevarne stvari nastavljene v bližini igral oziroma krajev, kjer se zadržujejo ljudje. O aktivnih osumljencih ne moremo govoriti dokler oseba ni obravnavana zaradi suma storitve točno določenega dejanja. Teh pa v tem trenutku ne obravnavamo,” je za naš osrednji spletni portal dejal Bojan Kitel iz PU Maribor.

Pa kljub temu – kaj če se z majhnim otrokom, ki še ne hodi pokončno, ampak le po vseh štirih, nahajate na kakem pikniku v naravi in v trenutku nepazljivosti malček pogoltne neko zastrupljeno zadevo, ki tiči na tleh? In vse to zaradi hudobije nekoga, ki je iz le njemu znanih razlogov želel zastrupiti naše štirinožne prijatelje?

Prijav zastrupitev je zelo malo

Kot še pojasnjuje Kitl, je prijav zastrupitev psov v bistvu izredno malo. Veliko več je o tem objav na družbenih omrežjih, a ljudje veliko opaženih zadev dejansko ne prijavijo oblastem. Ker se storilcev večinoma ne ujame pri delu, tudi ni mogoča prijava oblastem oziroma kasnejša ovadba proti določenim osebam. Ali pa o zadevah na družbenih omrežjih pišejo ljudje, ki se skrivajo za lažnimi profili in ki jih potem policisti ne morejo niti doseči.

“Policija zaradi tega svetuje, da jo v primeru najdbe sumljivih predmetov, ki bi lahko bili nevarni za življenje in zdravje ljudi ali živali, takoj obvestite, ljudje ali živali pa se naj ne dotikajo teh stvari,” nam je še sporočil.

Smo pa le prejeli statistiko mučenja psov na območju PU Maribor – na policiji namreč samo zastrupitev ne vodijo ločeno. V letu 2019 so na PU Maribor obravnavali le tri prijavljene primere mučenja psov (v katere sodijo tudi zastrupitve), a so policisti dejansko raziskali le eno prijavo. Od leta 2014 pa do danes so na PU Mariboru prejeli 68 prijav mučenja živali, od tega daleč največ leta 2015, ko je takih prijav bilo 20. 43 oseb je v teh letih na območju PU Maribor prejelo tudi kazensko ovadbo, 22 oseb pa kazensko ovadbo po skrajšanem postopku.