Direktor tekstilnega podjetja April v Melju, ki ne izplačuje plač, naj bi na silvestrovo zaposlenim poslal pošto, da jih ne potrebuje več in jim predlagal, da same vložijo izredne odpovedi delovnega razmerja.

Zaposlenim šiviljam v mariborskem tekstilnem podjetju April, kot poroča Večer, je praznične dneve pokvarilo pretresljivo sporočilo direktorja, saj so namesto novoletnega voščila prejele presenetljivi poziv. V dopisu, spisanem tik pred silvestrovim, 30. decembra, navajajo, jim je nedavno imenovani direktor za organizacijo, splošne in pravne zadeve David Šega, sicer znani mariborski odvetnik, sporočil, da jih April ne potrebuje več in jim predlagal, naj sprožijo postopek izredne odpovedi delovnega razmerja.

Kljub mrazu ostale pred zaprtimi vrati podjetja

Šivilje so se danes zjutraj kljub temu odpravile na delo, vendar so ostale pred zaprtimi vrati podjetja v Melju in na mrazu potrpežljivo čakale približno dve uri, še piše Večer. Ko so po telefonu poklicale šefinjo proizvodnje, jim ta ni posredovala nobenih koristnih informacij in jim le dejala, da je na Hrvaškem. Lastnik Ljubo Javoršek pa naj bi jim, še Večer, zabrusil: »Kar ste si skuhale, to požrite. Dela za vas ni.«

Še decembra delale nadure in ob sobotah

Delavke so jim povedale, da jih to preseneča, saj so še v decembru delale nadure in šivale ob sobotah, ker je bilo veliko naročil. Šivale naj bi bile za povezano podjetje Sedmi dan, ki deluje na istem naslovu, pri vsem skupaj, sumijo, pa bi lahko šlo tudi za kakšne finančne akrobacije. »S firmo nimam nič več,« jim je po telefonu odrezavo odgovoril Javoršek, ko so ga vprašale, zakaj so prejele poziv k izrednim odpovedim in zakaj jih ne odpusti podjetje April samo. Na vprašanje, zakaj vodstvo ne predlaga stečaja, če torej ni dela in je s firmo April, ki krši svoje obveznosti in ni izplačala že treh plač, konec, pa jim je Javoršek odvrnil, da jim tega ne bo razlagal.

Obrnile so se na delovni inšpektorat in policijo

Delavke Aprila se odpravile na inšpektorat za delo, kjer so jim vrata odprli, vendar dlje od informatorke in pojasnila, naj se vrnejo v ponedeljek, niso prišle, in na policijo, še poroča Večer.