Dekle naj bi bilo obravnavano na oddelku za otroško in mladostniško psihiatrijo UKC Maribor.

Po naših neuradnih podatkih naj bi pred tremi tedni med vikend izhodom tokom zdravljenja v UKC Maribor 16-letno dekle storilo samomor. Dekle naj bi bilo obravnavano na oddelku za otroško in mladostniško psihiatrijo UKC Maribor. Dekle naj bi se nato doma odločilo končati svoje življenje.

V UKC Maribor se sklicujejo na varovanje osebnih podatkov pacienta

Z vprašanji ali informacija drži in kako dolgo je bila pacientka nameščena na njihovem oddelku in iz kakšnih razlogov se je zdravila pri njih ter ali je bila redno deležna vikend izhodov v skladu z zakonskimi okviri, smo se obrnili na UKC Maribor. Izr. prof. Hojka Gregorič Kumperščak, dr. med., iz Enote za otroško in mladostniško psihiatrijo UKC Maribor nam je odgovorila: »Na podlagi Zakona o pacientovih pravicah, vam zaradi varovanja osebnih podatkov pacienta, ne moremo posredovati informacij o njegovem zdravstvenem stanju ali drugih osebnih podatkov, brez njegove privolitve oziroma privolitve svojcev.«

Pogostejša samopoškodovalna vedenja

Povprašali smo tudi kako pogosto se srečujejo s poskusi samomorov tokom zdravljenja. Pojasnili so nam, da se s poskusi samomorov pri zdravljenju srečujejo redko, pogostejša so samopoškodovalna vedenja. »To so vedenja, ko se mladostniki z namenom lajšanja notranjih stisk samopoškodujejo (najpogosteje režejo). Namen takega vedenja opredelijo kot lajšanje psihološke stiske in ne kot poskus samomora.« Ob tem je dodala, da so vikend izhodi zagotovo terapevtske narave, saj mora priti do sprememb v vedenju tudi v domačem okolju. Namen so tudi krepitve družinskih odnosov, kjer so ti slabši ali pa povsem porušeni. »Z bolniki in starši se dogovorimo o namenu preživljanja vikenda doma ter za terapevtske naloge, ki jih morajo opraviti tekom bivanja doma.«

Na vikend izhode lahko sicer gredo bolniki, ko to dopušča njihovo psihofizično stanje in razmere v domačem okolju oz. okolju kjer živijo.

V kolikor čutite hudo stisko in samomorilne misli, nujno poiščite pomoč. Več informacij in kontaktov inštitucij na katere se lahko obrnete, najdete TUKAJ.