Danes ob 13. uri je v OŠ Selnica ob Dravi potekala predstavitev inovativne dezinfekcije prostorov z UV-C svetlobo. Tovrstna oblika dezinfekcije je medicinsko dokazana kot učinkovita, ultravijolična svetloba UV-C pa omogoča popolno odstranitev bakterij, plesni, spor in virusov.

Danes ob 13. uri je v OŠ Selnica ob Dravi potekala predstavitev pilotnega projekta, ki ga je razvila Občina Selnica ob Dravi v sodelovanju z Univerzo v Mariboru in Centrom za pametna mesta in skupnosti. Projekt zajema razvoj inovativne oblike dezinfekcije prostorov s pomočjo UV-C svetlobe. Tovrstna oblika dezinfekcije je medicinsko dokazana kot učinkovita.

Naprava nastala pod okriljem slovenskega podjetja Sloluks

Naprave so načrtovane, proizvedene in razvite v Sloveniji pod okriljem slovenskega podjetje SLOLUKS. Martin Vovk, direktor podjetja Sloluks je ob dogodku povedal, da gre fleksibilen in cenovno ugodnejši aparat od tistega, ki se že uporablja v bolnišnicah. »Bolnišnice uporabljajo aparat enkrat tedensko po operacijskih posegih in podobno. Mi uporabo priporočamo enkrat ali dvakrat letno, pri tem je potrebno tudi običajno čiščenje prostora,” je dejal Vovk. Pozitivno mnenje je izrazil tudi dr. Bojan Rosi, predstojnik Centra za pametna mesta in skupnosti: »To je priložnost za inovacijo, kjer ne gre za to, da bi bil kdo poskusni zajček, temveč je zadeva preizkušena in varna. Tu se je pokazalo kako slovenska podjetja najdejo priložnost tudi v krizi.«

dr. Bojan Rosi

Aparat virusom onemogoča preživetje na površinah

Aparat v prostoru odstrani klice virusa covid-19 in z odstranitvijo nosilcev virusov za določen čas slednjim onemogoča preživetje na površinah. Povečuje stopnjo in kvaliteto dezinfekcije. »Če v očiščen prostor pride nekdo kužen, klice te osebe ostanejo npr. nekje na mizi, posledično tista miza ne bo očiščena, ampak na vseh ostalih delih prostora, stenah in stropu pa ne bo več teh gostiteljev oz. bakterij, kamor bi se virus lahko vezal. Tako posledično ne bo preživel,« je dejal Vovk.

Finančni vložek za napravo do 10.000 evrov

Investicija je vredna manj kot 10.000 in zavisi od moči in velikosti, naprava ima tudi različne možnosti in kriterije, ki jih izberemo glede na zahtevnost dezinfekcije. Županja Selnice ob Dravi, dr. Vlasta Krmelj je ob dogodku izpostavila, da si želijo v občini še naprej razvijati v smeri naprednega razvoja in digitalizacije, ki bo omogočil lepše življenje v Selnici ob Dravi. Tako so si želeli sodelovati s slovenskim podjetjem Sloluks, ki bi lahko ponudil rešitve, med drugim si želijo zamenjati tudi uporabo obstoječih kemikalij za čiščenje prostorov. Po besedah županje, je potrebno poskusiti in vložiti nekaj sredstev, brez katerih ni napredka in razvoja, »Tako v proračunu 2019, kot tudi 2020, imamo tudi razvojne, inovativne projekte, ki so morda v tem trenutku test, saj ne vemo npr., če bodo ti koši za smeti res dolgoročno pomenili prihranek, ali bodo ti senzorji res koristili, ampak, če ne poskusimo, ne moremo vedeti, « je še dodala Krmelj.  

Dr. Vlasta Krmelj, županja Občine Selnica ob Dravi

Ob uporabi naprave je obvezna zaščita oči in kože

Naprava temelji na delovanju UV-C spekter, je sicer manj nevaren od UV-A in UV-B, saj ne prodira skozi kožo in se zadrži na povrhnjici. Kljub temu, pa smo udeleženci ob vklopu naprave za UV-C dezinfekcijo, morali zaradi varnosti zapustiti prostor. Pred uporabo naprave se morajo oči zaščititi s sončnimi očali, kožo pa zaščitimo s kremo za sončenje. Za varnost se koristijo tudi vizirji iz tanke plastike in zaščitne rokavice. Med procesom dezinfekcije se morajo zaščititi tako ljudje in živali, kot tudi sobne rastline.