V hotelu Habakuk se bo odvila Prva konferenca o neplodnosti. Neplodnost postala resna težava sodobne družbe, o kateri se nerado govori.

4. novembra, se bo v hotelu Habakuk odvila Prva konferenca o neplodnosti, katere organizator je Hype, digitalna medijska agencija d.o.o.. Maja Lamovšek nam je pojasnila, da je neplodnost postala resna težava sodobne družbe, o kateri se nerado govori: »Največja težava pri tem je, da se vzroki neplodnosti zelo velikokrat skrijejo in lahko težave prepoznamo, ko je že prepozno. Zagotovo veliko k temu pripomore hiter življenjski stil, moderna družba ter zmanjšana skrb za svoje telo in zdravje. Življenjski stil pa vpliva tudi na kasnejšo odločitev za družino.«

Po statistiki gledano, se že vsak 6. par srečuje z neplodnostjo.

V Ambulanti za neplodnost v UKC Maribor se letno zaradi neplodnosti zdravi približno 1.700 parov. Tako je v starosti do 30 let neploden vsak deseti, v starosti 40 let pa že vsak četrti par. Neplodnost je definirana kot nezmožnost zanositve po enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov. Postopek zdravljenja se prične z obiskom para v ambulanti kjer skozi pogovor pridobijo informacije o zdravstvenem stanju para, dosedanjih preiskavah ter par seznanijo s potekom ter načinom zdravljenja.

»Pri polovici parov uspemo odpraviti vzrok neplodnosti in omogočiti, da zanosijo po naravni poti. Če vzroka neplodnosti ne uspemo odkriti ali odpraviti, pa zdravimo s postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo,« je pred časom za naš portal dejal predstojnik Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo dr. med. Milan Reljić in dodal, da so v večini primerov uspešni. »Pot do želenega cilja pa ni vedno hitra in enostavna, ravno nasprotno, pogosto vodi preko neuspešnih poizkusov in razočaranj, zato je doseganje končnega cilja odvisno tudi od vztrajnosti in zaupanja para.«

Mariborska Ambulanta za neplodnost z odličnimi rezultati

Neplodnost žal, še vedno ostaja tabu tema

»Najbolj žalostno pri vsem tem je to, da so pari na takšni poti prepuščeni sami sebi, se umaknejo od ljudi in to povzroča samo še večje stiske. Vse to izjemno negativno vpliva na oba partnerja, na njun odnos in nadaljnje ukrepe. Pri tem je pomembno poudariti, da nista sama v tem, saj je ogromno parov, ki se tudi znajdejo v takšni situaciji,« pove Lamovškova. Medicina je k sreči tako napredovala, da pozna načine  ugotavljanja vzrokov neplodnosti pri moškem in ženski ter jih zmore uspešno odpraviti. Po dostopnosti do postopkov OBMP se Slovenija v najnovejših evropskih poročilih uvršča takoj za skandinavskimi državami.

Na dogodku, ki se bo odvil v Habakuku, bo šest govornikov. Vsak bo imel 20-minutno predavanje in bo na voljo za vsa vprašanja obiskovalcev.

In kdo so govorci?

  • Prof. dr. Veljko Vlaisavljević, dr. med., slovenski zdravnik ginekolog in univerzitetni profesor
  • Predstojnica prof. dr. Eda Vrtačnik – Bokal, dr. med., specialistka ginekologije
  • Sanela Banović, doktorica medicine in predavateljica
  • Nataša Banko, specialistka kliničnega psihološkega svetovanja
  • Katja Gaspari Leben, oblikovalka in promotorka kampanje Spregovorimo o neplodnosti
  • Tamara Fortuna, blogerka in lastnica portala Srečna.si

Za prvih sto prijavljenih je udeležba na konferenci brezplačna, za ostale je cena udeležbe na konferenci 49 evrov. Vsak obiskovalec prejme darilo v vrednosti 100 evrov. »Vabljeni vsi, ki bi radi izvedeli kaj novega in razširili svoje znanje. Če imate težave z neplodnostjo ali pa se pripravljate na naraščaj, boste izvedeli veliko koristnih informacij, ki vam bodo v pomoč na novi življenjski poti. Prav tako je dogodek namenjen vsem, ki radi vlagajo v svoje zdravje, odlično počutje in skrb za svoje telo,« ob koncu povedo organizatorji in dodajo, da v kolikor želite dobiti odgovor na svoje vprašanje, bodo govorniki odgovorili na vse vaše dvome in vam priskočili na pomoč s svojim znanjem.