V soboto bodo potopljači iz Slovenije in tujine bodo stopili skupaj ter očistili reko Dravo. S prireditvijo bodo želeli poudariti pomen reke Drave in kako na pomemben način vpliva na življenja ljudi.

Danes ob 13.uri je pri Vodnem stolpu potekala novinarska konferenca na temo Mednarodne Ekološke akcije Drava 2020 – NI NAM VSEENO. Napovedali so ekološko akcijo čiščenja reke Drave, ki jo bodo izvedli v soboto. S projektom želijo ozaveščati in informirati ljudi o dejstvih povezanih z reko, z možnostmi rekreacije in preganjanju strahu pred njo. Letošnje leto bodo v sodelovanju z Ribiško družino Maribor pozornost posvetili živalskim vrstam v Dravi ter problemom neavtohtonih vrst v reki Dravi.

Mnogo rib je že poginilo ali pa jim grozi izumrtje

Bojan Javornik,predsednik Zveze ribiških družin Maribor je na dogodku poudaril pomembnost reke za mesto in prebivalce. »Reka je tista žila, ki umirja življenje v tem mestu.« Po njegovih besedah, se je življenje v Dravi drastično spremenilo zaradi delovanja elektrarn in klimatskih sprememb, tudi življenjski pogoji so za vodne organizme danes drugačni. »Veliko rib, ki si jih včasih našel na Mariborski ribiški tržnici, je izumrlo ali pa je tik pred tem, da bodo. Brez dodatnega vlaganja naše energije, bi tale Drava počasi usahnila,« je še dodal.

Bojan Javornik,predsednik Zveze ribiških družin Maribor

Ribiči bijejo bitko z elektrarnami in državo

Stanje Drave se je sicer popravilo od meseca oktobra do aprila, še vedno pa velik problem predstavlja mulj. »Danes je Drava bolj kalna, kar je posledica čiščenja z avstrijske strani. To je tudi glavni razlog za umiranje veliko vrst rib,« je povedal Javornik. Trenutna kalnost se še ni pojavila v tako obširnem obsegu in v takšnem času. »Bijemo bitko proti avstrijskim elektrarnam in žal tudi državi,« je dodal Javornik. Ribiči sicer niso navdušeni nad divjanjem z motorji po Dravi, medtem, ko vse veslaške aktivnosti, Dravska vila in jadrnice tolerirajo. Namreč, pri vsakem večjem valovanju, ki nastane zaradi vožnje z motorji, pride do kalitve, kar vpliva na to, da nastane še več mulja. Posledično marsikatere ribe končajo tragično in poginejo.

Boljše stanje reke zaradi izboljšave čistilnih naprav in manjšega obsega industrije

»Potapljači si ne domišljamo, da reko očistimo, reka je v boljšem stanju zaradi izboljave čistilnih naprav na tovarnah in določene industrije, ki je izumrla. Stanje reke se skokovito izboljšuje, pa tudi mi smo malo spremenili odnos do nje. Z vrsto različnih prireditev in ekološke akcije smo imeli v različnih terminih plavalne maratone in posebne dogodke, s katerimi smo oživljali reko. Želeli smo pokazati, da je na reki mogoče več, zato smo se želeli orientirati na življenje v reki,« je povedal Vojo Eraković, vodja prireditve.

Pri izvedbi akcije bodo sodelovali Potapljaško Društvo Ptuj ter Klub Podvodnih Aktivnosti Drava iz Varaždina. K udeležbi na 28. Mednarodni Ekološka akcija Drava 2020 so vabljeni k sodelovanju vsi potapljači iz štajerske regije. Info in prijave sprejemajo na info@pdmb.net.