4-letni Matija je v svojem življenju prestal ogromno. Starši si želijo, da bi mu omogočili kakovostnejše življenje, zato pa bo potrebna operacija. Na javnih prireditvah v Mariboru akcija Dobrodelni kozarci za Matijo.

Na Mestni občini Maribor so se odzvali na poziv mariborskih Lions klubov in se pridružili akciji zbiranja sredstev za štiriletnega Matijo, ki ima cerebralno paralizo oziroma njeno spastično obliko, diplegijo. Kot so sporočili iz MO Maribor bi stroški operacij, opornic in dodatni stroški skupno nanesli več kot 68 tisoč evrov, prišteti bo treba še stroške potovanja za Matijo in spremljevalce ter fizioterapij in ortopedskih pripomočkov.

Rodil se je z urgentnim carskim rezom v 6. mesecu nosečnosti z hudo dihalno stisko in se boril za življenje. Kar 46 dni je preživel na intenzivni negi za nedonošenčke UKC Maribor. V prihodnjih dveh letih so se zvrstili številni pregledi v ambulantah, nevrofizioterapije, pojavili so se prvi znaki resnih težav in diagnostificirana je bila mišična hipotonija. V letu 2018 je bila potrjena cetebralna paraliza, starše so seznanili z operacijo SDR. V letošnjem letu je bil na 14-dnevni hospitalizaciji v URI Soča, izdelali so personalizirane opornice. Tam so povedali, da Matija po njihovem NI kandidat za SDR. Zato je potrebna samoplačniška operacija in javno zbiranje denarja.

Z nevrološko in ortopedsko operacijo, ki bi ju lahko opravili v otroški bolnišnici v St. Louisu v ameriški zvezni državi Missouri, bi lahko po oceni pediatričnega nevrokirurga dr. T. S. Parka Matija bistveno bolj kakovostno zaživel, med drugim:

– trajno bi lahko zmanjšali ali odpravili spastičnost;
– izboljšali bi držo pri sedenju in hoji,
– povečali bi agilnost in izboljšali gibanje;
– preprečili bi težave, ki bi se še lahko razvile na stopalih, kolenih in hrbtenici.

Kozarci na prireditvah za Matijo

Matiji in njegovi družini bi radi pomagali, da čim prej zberejo denar za oba posega. MOM bo zato donirala povratne kozarce, ki smo jih doslej uporabljali na javnih prireditvah v Mariboru, kot so martinovanja, silvestrovanje in podobne. V sklopu prireditev Čarobnega decembra 2019 jih bodo prodajali gostinci, ki se bodo priključili tej dobrodelni akciji. Da sodelujejo v njej,
bo jasno označeno z nalepko na vidnem mestu. Na teh stojnicah bodo lahko gostje pijačo naročili v »dobrodelnih« kozarcih, in za ceno enega evra kozarec tudi odnesli s sabo domov. Ves denar od prodanih kozarcev bo šel neposredno v sklad za Matijo. Za to bo poskrbel Lions klub Piramida, ki bo konec decembra, kot vsako leto, na Trgu svobode postavil tudi
svojo stojnico.

Dobrodelni kozarec vam lahko prinese nagrado

Z računom, iz katerega bo razviden nakup dobrodelnega kozarca, bodo lahko obiskovalci prireditev Čarobnega decembra 2019 tudi sodelovali v silvestrskem žrebanju za tri lepe nagrade (v sklopu silvestrovanja na Trgu Leona Štuklja). Na račun bodo napisali svoje podatke (ime, priimek, kontakt …) in ga odvrgli v boben, postavljen pod odrom. Več o Matiji in njegovi družini, njihovem življenju in upanju na povezavi: Supermatija.