Ustanovitelj organizacije Robin Food Dalibor Matijević si je od trgovin veliko obetal, a kot kaže se ni izšlo po načrtih. Stranke so v pričetku tega tedna naletele na zaprta vrata.

Dobri dve leti je tega kar je bila v Mariboru na Sokolski ulici odprla prva trgovina Robin Food. Trgovina je delovala po načelu socialno usmerjenega podjetništva. V njej so po občutno znižanih cenah, tudi do minus 90 odstotkov, prodajali hrano, ki bi bila sicer uničena. Stranke pa so v pričetku tega tedna naletele na zaprta vrata.

Propadli veliki načrti

Že pred letom dni nam je ustanovitelj organizacije Robin Food Dalibor Matijević dejal, da sicer delovanje trgovine ocenjujejo kot dobro, a vsekakor ne odlično oz. nad pragom preživetja, kjer bi si lahko privoščili nadaljnjo širitev ter dodatne investicije. Tedaj je povedal, da ne more napovedati kaj se bo zgodilo v prihodnje.

Konec preteklega leta so se po letu dni odločili zapreti vrata trgovine v ljubljanski Šiški. Tedaj je Matijević dejal tudi, da je marža včasih tako nizka, da preprosto ne morejo preživeti, zato so ujeti v začaran krog. Niti trgovci, niti dobavitelji namreč niso razumeli pomena trgovine. »Glavni namen je rešiti hrano in pomagati revnejšim. Včasih pa smo ujeti v začaran krog.«

Pretekli petek pa so se zaprla tudi vrata trgovine v Mariboru. Stranke so sicer preko družabnih omrežjih redno obveščali o dobavah novih izdelkov in njihovih cenah, a omenjenih strani več ni mogoče najti, saj so bile izbrisane. Matijevića smo poskušali doklicati, a se nam na telefon ne oglaša.

Ni se izšlo po načrtih

Matijević si je od trgovin veliko obetal, a kot kaže se ni izšlo po načrtih. Trgovina v Mariboru, ki se je razprostirala na 200 kvadratnih metrih, je bila zgolj začetek idejnega projekta. V nekaj letih je imel plan odpreti več tovrstnih trgovin, ne le v Mariboru temveč tudi drugod po Sloveniji. Dejal nam je tudi, da v prihodnosti načrtuje restavracijo, v kateri bo del presežkov občasno uporabljen tudi pri pripravi hrane.

Dosegljiva je le glavna stran Robin Food Slovenia, kjer so napovedali, da je pred njimi novo poglavje in da bodo kmalu izdali več podrobnosti.