Letno kar 1600 moškim odkrijejo rak prostate, več kot 400 jih umre. Glede na stanje je premalo specialistov , prav tako so problematične čakalne dobe. Navadno se na prvi pregled čaka tudi po leto dni.

Najpogostejši rak pri moških je rak prostate. Na leto kar 1600 moškim odkrijejo to bolezen, več kot 400 jih umre. Posebne preventive ni, ključnega pomena pa je, da je diagnoza postavljena dovolj hitro, ko bolezen še ni napredovala, saj je tako uspešnost višja. S starostjo se delež obolelih občutno povečuje. O tej tematiki so danes spregovorili na novinarski konferenci v UKC Maribor. Direktor UKC Vojko Flis je poudaril, da si želijo predvsem, da bi vse maligne bolezni v Sloveniji imele enako težo, o nekaterih boleznih v javnosti namreč sploh ne govorimo.

Številke zaskrbljujoče

Trenutno na področju urologije v Sloveniji deluje 58 urologov, 33 specializantov in 18 upokojencev. Številka je precej večja kot pred leti, a v primerjavi z drugimi državami, še vedno premajhna. Ob tem je Borut Košuta iz Združenja urologov Slovenije poudaril, da so številke zaskrbljujoče in da bi potrebovali vsaj enkrat več specialistov, da bi prišli v znosnejše stanje. Problematične so tudi čakalne dobe, saj se navadno na prvi pregled čaka tudi po leto dni. Po nekaterih podatkih naj bi trenutno čakalo več kot 4 tisoč pacientov. »Potrebno bo veliko pritiskov in pobud v naši državi, da se bo povečalo število urologov in da bi se uvedla nova dejavnost.«

»Želimo prepričati moške, da so bolj pazljivi do svojega zdravja in težav povezanih s prostato. Moški so popolnoma neprimerno obnašamo, ko je treba preveriti ali je naše zdravstveno stanje dobro,« pove Franc Hočevar iz Društva uroloških bolnikov Slovenije.

Uroš Kacjan iz Oddelka za urologijo je pojasnil: »Kliničnih znakov v začetni fazi bolezni ni. Če želimo zmanjšati umrljivost moremo torej najti način kako zgodaj odkriti to bolezni. Naprednejše oblike rake prostate so v večini neozdravljive, lahko pa zmanjšamo hitrost napredovanja.«

Več o raku prostate lahko najdete na spletni strani Društva uroloških bolnikov Slovenije TUKAJ.