Julij, Ptuj in festival Arsana – večna kombinacija, s katero se najstarejše slovensko mesto prelevi v pester glasbeni oder. Letošnja Arsana s sloganom 100 % slovensko uspešno kljubuje celo koronavirusu …

FOTO: Facebook Festival Arsana

Letos na Ptuju poteka že 12. festival Arsana, ki v julijske dneve (in predvsem večere) prinaša vrhunsko glasbo vseh vrst. V dosedanjih letih se je zvrstilo kar 7500 dogodkov, na katerih je nastopilo več kot 8000 umetnikov, ki jim je prisluhnilo okrog 300 000 obiskovalcev.

Tokrat bo festival Arsana 100 % slovenski. Med 24. In 30. julijem bodo na različnih ptujskih lokcijah potekali številni glasbeni dogodki, nekaj jih bo gostovalo tudi v mestni občini Ormož. Letošnja novost pa so tudi predvajanja v živo, kar pomeni, da si bo nekatere glasbene dogodke mogoče ogledati kar z domačega kavča.

100 % slovenska kvaliteta

“Letošnja glavna posebnost našega festival je vsekakor ta, da so vsi izvajalci Slovenci, na kar smo ponosni. Zaradi epidemiološke situacije po vsem svetu enostavno nismo mogli speljati festivala v takšnem obsegu, kot je bil načrtovan pred epidemijo,” pove Niko Zagoršek, organizator festivala Arsana: “Kljub temu, se festivalu nismo želeli odreči, zato smo poiskali novo rešitev. Posebno priložnost smo videli v podpori lokalnih glasbenikov, odločili smo se, da bomo na 12. Festivalu Arsana gostili izključno slovenske nastopajoče.”

“Letošnja glavna posebnost našega festival je vsekakor ta, da so vsi izvajalci Slovenci, na kar smo ponosni. Zaradi epidemiološke situacije po vsem svetu enostavno nismo mogli speljati festivala v takšnem obsegu, kot je bil načrtovan pred epidemijo,” pove Niko Zagoršek, organizator festivala Arsana.

Arsana v najstarejše slovensko mesto prinaša Neco Falk in Mačka Murija, Žana Tetičkoviča in The Port of Life II. v posebni zasedbi, Big Band RTV SLO, Klemna Slakonjo, Majo Keuc, Ano Soklič, Alenko Godec in Rudija Bučarja, Ota Pesnerja in Uroša Perića, Bluenote Quartet, Guštija in Tomija Megliča ter za zaključek Vlada Kreslina. Na Ptujskem gradu bodo navduševali violinistka Ana Julija Mlejnik in pianistka Tanja Činč, Godalni kvartet Ameba, dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Godalni kvartet Emona.

Dogajalo se bo tudi v hotelu Mitra, v dominikanskem samostanu ter na Slovenskem trgu, kjer bodo dogodki brezplačni. V Ormožu bodo v okviru Arsane nastopili Tango Story & Irena Yebuah Tiran in Severa Gjurin s skupino.

Virus ni ovira

Koronavirus sicer je, a mu Arsana uspešno kljubuje. Zagoršek pojasni: “Koronavirus je definitvno prinesel določene spremembe in predvsem novosti. Organizatorji in celotna ekipa se je letos morala soočati s povsem neznanim okoljem, ki ga je povzročila epidemija. Radi bi povedali, da smo zaradi upoštevanja vseh priporočil in varnostnih ukrepov bili primorani zmanjšati število obiskovalcev.”

Podrobnejše informacije o dogajanju ter celoten program festivala Arsana najdete na naslednji povezavi

Organizator festivala Niko Zagoršek obiskovalcem zato sporoča: “Te, ki bodo prišli pa opominjamo, da je obvezna uporaba maske do sedišča, tam si jo lahko snamejo, in ob uporabi sanitarij. Obvezno je razkuževanje rok ob vhodu na prizorišče in upoštevanje varnostne razdalje vsaj 1,5 m. Novost letošnjega festivala je tudi sedežni red. Ob vstopu na prizorišče je vsakemu obiskovalcu dodeljen sedež.”

“Veseli in ponosni smo, da kljub kritičnim časom vztrajamo in ustvarjamo glasbeni festival in ljudem lahko ponudimo nekaj razvedrila v teh negotovih časih. Da jih opomnimo, da je kultura pomemben del vseh nas,” zaključi Zagoršek.

Festival Arsana v letošnje poletje, ki je ostalo skoraj brez vseh prireditev in dogodkov prinaša nekaj življenja, pričakovati pa je mogoče kar precej obiskovalcev. “Veseli in ponosni smo, da kljub kritičnim časom vztrajamo in ustvarjamo glasbeni festival in ljudem lahko ponudimo nekaj razvedrila v teh negotovih časih. Da jih opomnimo, da je kultura pomemben del vseh nas,” zaključi Zagoršek.