Maribor je imel za Zagrebom in Ljubljano tretji center programa izventelesne oploditve v nekdanji državi.

Danes, 21. 7. 2019, mineva 30 let od rojstva dvojčkov Jureta in Marka, ki ju je njuna mama, tedaj 36-letna Mariborčanka M.G. rodila s carskim rezom. Po poročanju Radia Maribor je Jure s 47 centimetri tehtal 2530 gramov, centimeter krajši Marko pa 2280 gramov. Ob porodu sta bila navzoča Anton Veingerl, dr. med. in dr. Vida Gavrič, dr. med.

Deležna izjemne pozornosti

Novorojenčka sta bila deležna izjemne pozornosti, saj sta bila prva v Mariboru rojena »otroka iz epruvete«, kot se je tedaj uveljavil izraz za otroke, spočete v okviru programov izventelesne oploditve. Maribor je bil, še navajajo, za Zagrebom in Ljubljano pred 30. leti tretje medicinsko središče v nekdanji skupni državi, kjer so osvojili metodo oploditve z biomedicinsko pomočjo.

V Veliki Britaniji prvi na ta način spočeti otrok

Prof. dr. Elko Borko, upokojeni predstojnik Oddelka za ginekologijo in porodništvo tedanje še Splošne bolnišnice v Mariboru, je dejal, da se je to zgodilo le 11 let po tistem, ko se je Veliki Britaniji rodila Luise Brown, prvi na ta način spočeti otrok. Uspeh mariborske medicinske stroke sta pred 30. leti predstavila tedanji predstojnik oddelka in operativni vodja projekta oploditve z biomedicinsko pomočjo tedaj še docent dr. Veljko Vlaisavljević, ki je poskrbel, da je zaživelo tudi posebno društvo, ki je povezalo pare odločene za sodelovanje v projektu.

Do leta 2017 se je rodilo 7.500 takšnih otrok

Po podatkih Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo UKC MB se je do leta 2017 rodilo 7.500 tam z biomedicinsko pomočjo spočetih otrok, v Evropi pa danes živi več kot štiri milijone na tak način spočetih ljudi.