Eden izmed razlogov za pogostejše pitje alkoholnih pijač je naraščanje duševnih stisk, s katerimi se je marsikdo že soočil. Pitje alkoholnih pijač ne pomaga, saj težav ne rešuje, ampak jih kvečjemu poglablja. V tem času v sklopu projekta SOPA potekajo delavnice Zdravi odnosi, udeležba je brezplačna.

SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, je projekt Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki se v Mestni občini Maribor izvaja od jeseni 2018. V izvajanje sta vključena Zdravstveni dom Maribor in Center za socialno delo Maribor. Projekt smo pred časom že predstavili.  

V Sloveniji je načeloma tvegano pitje sprejemljivo, ko pa pride do alkoholizma, pa postane tabu tema. SOPA opozarja ljudi, da pričnejo kritično razmišljati o rabi alkohola in nagovarja ljudi, da se zavejo svojega pivskega vzorca.

Projekt uspešen, v Mariboru več kot 60 posameznikov spremenilo pivske navade

»Kljub temu, da se pilotni del projekta na terenu zaključuje letos novembra, pa lahko že zdaj ocenimo, da je projekt uspešen in kaže pozitivne rezultate,« nam pove Nina Vareško, območna odgovorna oseba na projektu SOPA za lokalni okolji Maribor in Lenart.

Do sedaj so v 18 lokalnih okoljih po celotni Sloveniji, kjer se projekt izvaja, aktivno vključili 807 prebivalcev Slovenije, ki so spremenili svoje pivske navade v smeri zmanjšanja pitja alkohola. »V Mariboru je takšnih posameznikov že več kot 60. V Podravju se projekt izvaja še v okoljih Lenart, Ptuj, Ormož in Slovenska Bistrica,« doda.

Projekt se ni ustavil niti med epidemijo

Izvajanje projekta se ni ustavilo niti med epidemijo, kar je še posebej pomembno in dobrodošlo, saj so v tem času prepoznali povečano uporabo alkohola. »To lahko pripisujemo več razlogom. Eden izmed njih je vsekakor mit, da pitje pijač z visokim odstotkom alkohola uničuje virus pri človeku, ali pa posamezniku dviguje odpornost in ga tako varuje pred okužbami. To vsekakor ne drži. Veliko bolj učinkovito v tem primeru je vzdrževanje oz. vzpostavitev zdravega življenjskega sloga, konkretno zdrav način prehranjevanja, redna telesna aktivnost in izogibanje slabim razvadam,« pojasni.

Poudari, da je zelo pomembna tudi skrb za duševno zdravje. »Namreč eden izmed razlogov za pogostejše pitje alkoholnih pijač (tudi v času epidemije) je naraščanje duševnih stisk, s katerimi se je marsikdo že soočil. A tudi v tem primeru pitje alkoholnih pijač ne pomaga, saj težav ne rešuje, ampak jih kvečjemu poglablja.«

V primeru, da tudi sami doživljate duševne stiske ali druge izzive na področju duševnega zdravja, so vam na voljo številni viri pomoči, ki so za področje cele Slovenije zbrani tudi na spletni strani www.sopa.si.

Odvijajo se delavnice Zdravi odnosi

Na duševno zdravje posameznika, pot pojasni Vareškova, zelo pomembno vplivajo tudi medosebni odnosi. Ravno v tem času v sklopu projekta SOPA potekajo delavnice Zdravi odnosi, kjer imajo udeleženci na štirih delavnicah možnost krepiti: učinkovito izražanje svojih potreb, dobro počutje, spretnosti reševanja problemov in medosebne odnose.

Delavnice se izvajajo v Centru za krepitev zdravja – tudi v Zdravstvenem domu Maribor. Udeležba na delavnicah je brezplačna, potrebna je le predhodna prijava pri. Maji Bizjak na [email protected], 040 650 767.

»V sklopu projekta SOPA imamo tudi letos, kakor lani aprila, namen obeležiti Dan brez alkohola. V kolikor nam bodo razmere dopuščale, ga bomo izvedli jeseni v obliki dogodka na prostem. Vsekakor bomo poskrbeli, da boste obveščeni kdaj in kje se bo dogodek odvijal,« doda ob koncu.