Zelena solata, grška solata, radič, motovilec, regrat s krompirjem in jajčko, zeljnata solata, paradižnikova, kumarična, mešana solata,… Ste tudi sami ljubitelj in si svoje kosilo težko predstavljate brez velike sklede solate?
V Mariboru vam je tako na kožo pisan prihajajoči festival solat, ki se bo na Grajskem trgu odvijal v soboto, 11. maja, med 11. in 13. uro.
Stojnice, ulična prehrana, demonstracije, diskusije
Solatna ulica v Mariboru bo postregla z delavnicami, kuharskimi demonstraciji ter pripravo solat. Na pripravljeni tržnici pa se bodo predstavili oljarji in kisarji, pridelovalci solat, vrtnin, semen ter ostalih živil, ki se lahko vključijo v solato.
Ideja je nastala v sodelovanju Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, Višje šole za gostinstvo in turizem ter v sklopu projekta Evropska gastronomska regija 2021, ki ga promovira Ministrstvo za kmetijstvo. Gre predvsem za prikaz tranjostnega in ekološkega pridelovanja zelenjave in ostalih pridelkov.
V sklopu festivala se bodo odvila tudi tri predavanja, namenjena obiskovalcem, ki bodo odgovarjala na vprašanja o sami gastronomski regiji, divji hrani oz. zeliščih ter Urbanem Eko vrtu, projektu, ki je zaživel v času EPK-ja.
Imate doma zanimivo skledo za solato? Se za njo skriva zgodba?
Organizatorji festivala vabijo vse obiskovalce, da v soboto na Grajski trg prinesejo svoje družinske sklede za solato, predvsem tiste zanimive ali če se za njimi skriva kakšna posebna zgodba. “Pri nas je še vedno v navadi, da se na mizo postavi skleda s solato, iz katere nato je celotna družina,” pojasnjujejo pri Zavodu za turizem Maribor – Pohorje, zato bodo sklede obiskovalcev za čas festivala tudi razstavili. Tisti, ki bodo s skledo izkazali največjo stopnjo edinstvenosti, pa bodo lahko tudi nagrajeni s kulinaričnim doživetjem v Mariboru.
Obiskovalci pa se bodo lahko naučili tudi vrtnarjenja na delavnicah z visokimi gredami, ki so primerne tudi za zabavo in učenje naših najmlajših. Za vse pa bodo na voljo tudi delavnice izdelovanja lesenih žlic in vilic za mešanje solate.