»Speča princeska se je končno pričela prebujati iz sna,« nam je dejal investitor Galerija Gosposka d.o.o., ki o konkretnih vsebinah še ne želi govoriti.

Lani septembra se je začela dolgo pričakovana obnova Žičkega dvora. Ta je kljub izjemni lokaciji prazen in žalostno propadal. Sanacija je bila ocenjena na dobrih 660.000 evrov. Investitor, Galerija Gosposka d.o.o., je kril večino stroškov, 185.166 evrov pa je prispevalo Ministrstvo za kulturo, saj je bil investitor uspešen na razpisu za financiranje spomeniškovarstvenih projektov.

Prenova v zaključni fazi

Najprej so morali iz objekta izvoziti več ton različnega materiala, da so lahko prišli do prvotnih zidov. Nato so nadaljevali s sanacijami sten, strešne kritine in stavbnega pohištva. Povprašali smo kako daleč je obnova dvora, iz Galerije Gosposke d.o.o. so nam odgovorili: »Speča princeska se je končno pričela prebujati iz sna. Načrtovana prenova se nahaja v zaključni fazi. Prenovljeno zunanjo podobo zaključujemo z montažo vrat.«

Glavnina del se je zaključila, kot je bilo zastavljeno, kljub temu pa še ni jasno, kdaj se bo dvor odprl, prav tako o konkretnih vsebinah v tem trenutku še ne želijo spregovoriti.

»Vsebine, ki bodo bogatile Žički dvor, gradimo z zavedanjem dolgoročnih ciljev. Naša vizija sledi ideji, da z inovativno kulturno-umetniško produkcijo ter kongresno dejavnostjo bogatimo tako mesto Maribor kot celotno regijo. Spodbujamo internacionalizacijo, trajnostni razvoj mesta, ekonomski razcvet, socialno kohezivnost in hkrati ne pozabljamo na okoljske rešitve,« so nam sicer že pred časom skrivnostno dejali v Galeriji Gosposki.