V soboto, 27. julija 2019, bo Zavod za turizem Maribor – Pohorje v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom organiziral postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu.

V soboto, 27. julija 2019, bo Zavod za turizem Maribor – Pohorje v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom organiziral postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu. Prireditev predstavlja uvod v jesenske turistične vinsko-kulinarične in kulturno-zabavne dogodke v Mariboru in širši destinaciji.

Ponudba vinarjev in kmečkih žena Jakobskega Dola

Obiskovalce prireditve bodo najprej pozdravile stojnice s ponudbo vinarjev in kmečkih žena Jakobskega Dola, ob 11. uri pa bodo malečniški brači pričeli s postavljanjem klopotca. Poznamo tri osnovne tipe klopotca: slovenje goriškega ali prleškega z dvema paroma perutnic oz. letanc, haloškega s tremi pari in avstrijskega, ki ima štiri pare letanc. Sicer je klopotec sestavljen iz 40 delov in šestih vrst lesa. Nekoliko daljši zapis o zgodovini klopotca in še več zanimivosti o tem odganjalcu požrešnih ptičev je zbral mestni viničar Stane Kocutar.

Pričujoče bosta nagovorili Alenka Iskra in Vesna Horvat

Na dogodku sta zbrane med drugimi nagovorili podžupanja Alenka Iskra in Vesna Horvat, pomočnica direktorice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, ki prireja prireditve v čast najstarejši trti na svetu:

»Klopotec naznanja bližajočo se trgatev, ki je eno od ključnih dejanj v vinogradništvu, nagrada za skrbno in trdo delo skozi leto. S postavitvijo klopotca približamo slovensko kulturno dediščino tudi turistom, ki naše mesto še posebej v poletnem in zgodnjejesenskem času obiščejo v res velikem številu in iz najrazličnejših koncev sveta. Tukaj spoznavajo bogato kulturno dediščino iz področja vinogradništva in se tako pogosto tudi prvič srečajo s klopotcem.«

Vinski letnik 2018 z oceno “prav dobro”

Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor dr. Stane Klemenčič bo podelil listine o kakovosti vin za letnik 2018. Vinski letnik 2018 je označen z oceno “prav dobro”:

»Vinski letnik je tradicionalno ocenjevanje vin, kjer se vina ne potegujejo za odličja, ampak za strokovno oceno, ki da vinogradnikom in vinarjem pomembno sporočilo in usmeritev dela za naprej. Vina so prijetnega videza – sijočih, sortno značilnih barv. V vonju oz. cvetici so prepoznavno dišavna in sortna, v okusu so vina sveža, iskriva, primerno polna, predvsem pa prijetno pitna.«