Podjetje Nigrad je s praznično krasitvijo mesta pričelo letos oktobra, medtem ko se bodo odstranjevanja okraskov lotili v januarju prihodnje leto.

Večina slovenskih mest je že zaživela v praznični podobi, od 29. novembra naprej se je tudi v Mariboru začel Čarobni december. Temu je sledila tudi praznična krasitev mesta s svetlobnimi telesi, za katero je poskrbelo podjetje Nigrad.

Obesili približno 230 različnih okraskov

Kot je sporočil dr. Dejan Pukšič iz Nigradove službe za odnose z javnostmi, so s praznično krasitvijo pričeli letos oktobra. »Obesili smo približno 230 različnih okraskov, ki so deloma posodobljeni v LED-cevi, okrasili 6 smrek v mestnem središču in okolici (Trg svobode, Trg revolucije , Glavni trg, Pohorska cesta, Lent, Kardeljeva cesta) in drevesa na Slomškovem trgu ter drevo na Židovskem trgu. Osvetlili smo tudi Glavni most in ga okrasili z ledenimi šopki, s svetlobnimi zavesami smo okrasili Trg Leona Štuklja ter drevesa na Ulici Maksimiljana Držečnika in Ulici slovenske osamosvojitve. Lampijoni pa krasijo Trg generala Maistra,« je pojasnil Pukšič.

Dejan Pukšič: »Piramida je obravnavana kot poseben projekt in je okrašena z 260 LED-sijalkami.«

V tem času so priklopili praznično osvetlitev na Piramidi in s svetlobnimi zavesami osvetlili promenado v mestnem parku, z visečimi zavesami okrasili oporišča Titovega mostu ter v belo barvo odeli Vilinsko nit v Gosposki in Jurčičevi ulici.

Pri vseh projektih Nigradov predstavnik

Poštna ulica, tudi zanjo je poskrbel Nigrad, so okrasili v lanski podobi zaves in okraskov, izvedli so priprave na okrasitev Cafove ulice (okrasitev bo zaradi obnove izvedena kasneje) ter sodelovali pri okrasitvi konstrukcij na Slomškovem in Rotovškem trgu ter na Ulici Maksimiljana Držečnika. »Uredili smo osvetlitev Grajskega trga (Grajska zvezda),« je dodal Pukšič in poudaril, da je pri vseh projektih sodeloval predstavnik družbe Nigrad.

Stroški znašajo okoli 50.000 evrov

Strošek montažnih in odstranitvenih del s popravilom okraskov ter delno zamenjavo z novimi LED-elementi je znašal 50.000 evrov z vključenim davkom. »Piramida je obravnavana kot poseben projekt in je okrašena z 260 LED-sijalkami. Slovesnost ob prižigu je bila 29. novembra, ko se je končala tudi glavnina okraševanja. Teden dni kasneje smo okrasili še nekaj ruralnega področja in površin za posamezne individualne naročnike. Na območju Mestne občine Maribor je nameščenih približno 70.000 lučk, kar znaša v skupni dolžini okoli 11 kilometrov,« je pojasnil Pukšič.

Vandalizem poglavitni razlog visokih stroškov

Okrasni elementi so v hrambi na lokaciji družbe Nigrad in se na koncu sezone pospravijo v njihova priročna skladišča.

Dejan Pukšič: »Stroški zaradi porabljene energije ti predstavljajo delež v višini 3 odstotkov letne porabe.«

»Na začetku sezone se okraski pregledajo in popravijo ter uskladijo z željami naročnika za prihodnje leto. Okraševanje iz leta v leto zahteva nove tehnološke izboljšave svetlobnih verig in svetlobnih cevi. Okraski z navadnimi žarnicami v silikonski cevi so namreč že problematični, saj je cevi za popravila težko dobiti. Poudarek je tako na LED-svetlobnem izvoru, ki porabi občutno manj energije in ima daljšo življenjsko dobo. Kljub temu pa ne moremo mimo dejstva, da so eden poglavitnih razlogov za visoke stroške popravil prazničnih okraskov poškodbe, ki so posledica vandalizma,« je pojasnil Pukšič in glede dodatnih stroškov zaradi porabljene energije, še sporočil, da ti predstavljajo delež v višini 3 odstotkov letne porabe. »Odstranjevanje okraskov pa se bo izvajalo v januarju prihodnje leto,« je sklenil sogovornik.