Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so prostore Urgentnega centra v prostorih UKC Maribor obiskali v petek 26. 6. med 7. in 19. uro, v nedeljo 28. 6. med 7. in 19. uro ter v ponedeljek 29. 6. med 7. in 16. uro, prosijo, da naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …), najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) obravnava skupek povezanih primerov okužbe COVID-19 med zdravniki službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

“Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so prostore Urgentnega centra v prostorih UKC Maribor obiskali v petek 26. 6. med 7. in 19. uro, v nedeljo 28. 6. med 7. in 19. uro ter v ponedeljek 29. 6. med 7. in 16. uro, prosimo, da naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …), najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgentnega centra v UKC Maribor v omenjenem obdobju,” so sporočili z UKC Maribor.

Verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci ob obisku urgentnega centra okužili, je izredno majhna, saj zdravstveno osebje ob stikih z bolniki dosledno uporablja osebno varovalno opremo.

Nepregledne razmere in zahtevno iskanje stikov

V UKC Maribor so danes že začeli ponovno vzpostavljati enoto za bolnike s covidom-19, a zaenkrat še nimajo hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Med pozitivnimi sedmimi zdravniki eden kaže resne znake bolezni, ostali pa zaenkrat še ne. “Treba je počakati vsaj sedem dni, da bomo videli, kako se bodo te okužbe gibale in kako se bo bolezen kazala pri okuženih,” je dodal direktor Vojko Flis.

“Razmere so bolj nepregledne kot marca, ko sta prišla dva zaposlena iz Italije. Takrat je bilo stikov teh zaposlenih neprimerno manj kot zdaj, ko se je ta pahljača razširila,” je dejal Flis.

Spomnil je, da v UKC Maribor že od prvega pojava novega koronavirusa veljajo varovalni ukrepi, ki jih tudi po uradnem preklicu epidemije niso odpravili. Tako med drugim še vedno velja, da zaposlenim odsvetujejo potovanja v tujino, ne morejo pa jim tega prepovedati, je dejal Flis.

“Znova bo potrebna reorganizacija znotraj ustanove. Ob takšnem izpadu ljudi, kot ga imamo zdaj, bo treba reorganizirati in zmanjšati nekatere oddelke, ker bodo potrebni zdravniki in medicinske sestre za delo na urgenci in za delo na nekaterih drugih oddelkih,” je še povedal.