Predstavniki občin Spodnjega Podravja so na izrednem sestanku na Ptuju potrdili osnutek dogovora o sofinanciranju izdelave projektne dokumentacije za projekt celovite obnove vodovodnega sistema v njihovi regiji.

Predstavniki občin Spodnjega Podravja so na izrednem sestanku na Ptuju potrdili osnutek dogovora o sofinanciranju izdelave projektne dokumentacije za projekt celovite obnove vodovodnega sistema v njihovi regiji. Župani imajo čas do 8. novembra, da podpišejo pogodbo, kar pomeni, da še ni jasno, ali se vsi z njo strinjajo.

Projektna dokumentacija bi stala okoli milijon evrov

O obsežnem projektu obnove vodovoda se župani v kar 19 občinah pogovarjajo že vrsto let. Samo projektna dokumentacija bi stala okoli milijon evrov, obnovitvena dela pa bi lahko po nekaterih ocenah dosegla tudi 50 milijonov evrov, a ptujska županja Nuška Gajšek, kot poroča Radio Maribor, pravi, da je o oceni še prehitro govoriti. Po njenih besedah je sprejetje osnutka pogodbe po njenem začetek resnejših korakov za izvedbo projekta, s komer pa se ne bodo mogli uskladiti, pa bo vodovod najbrž primoran graditi sam.

Nasprotovanje načinu financiranja obnove

Med nekaj odsotnimi na sestanku je bil tudi župan Kidričevega Anton Leskovar, ki je v preteklosti nasprotoval načinu financiranja obnove. Po telefonu jim je povedal, da je v tujini in vsebine tokratnega sestanka ne pozna. Jabolko spora pa je, še navajajo, metoda izračuna cen vodarine in delitve stroškov obnove, ki naj bi bila po njegovem mnenju nepravična. Direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec je dejal, da osnutek pogodbe to upošteva. Če se kdo ne bo strinjal s prevladujočim sistemom financiranja, bo sprejel dogovor za drugačen sistem.

Izvajalec: skupna občinska uprava

Izvajalec projekta sicer po novem naj ne bi bilo Komunalno podjetje Ptuj, kot je bilo sprva zamišljeno, temveč skupna občinska uprava Spodnjega Podravja. Občine računajo tudi na evropsko sofinanciranje.