Nedavna potrditev kulinarične odličnosti Slovenije je vzpodbuda tudi za gostinske in turistične šole, ki mlade pripravljajo na delo v svetu okusov in doživetij.

Nedavna potrditev kulinarične odličnosti Slovenije je vzpodbuda tudi za gostinske in turistične šole, ki mlade pripravljajo na delo v svetu okusov in doživetij. Z odlično Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor, ki dijakom prenaša znanje o kulinariki, gostinstvu, hotelirstvu in turizmu, se lahko pohvalimo tudi pri nas. O »šoli z okusom«, korona-šolanju, turističnih bonih in še čem.

Vrhunski uspeh slovenskih restavracij in zavidljivo število doseženih Michelinovih zvezdic ter mnogih priznanj, ki so bila podeljena v juniju, pa tudi vsi televizijski kuharski šovi, mlade generacije vse bolj navdušujejo nad kariero v svetu gostinstva in turizma. Odlična odskočna deska se nahaja že v našem Mariboru, kjer Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT MB) ponuja triletne in štiriletne programe za poklice v gostinstvu in turizmu, po zaključku katerih lahko dijaki pridobijo nazive gastronom-hotelir, gastronomsko-turistični tehnik ali gastronomski tehnik. Šola v zadnjih letih vpisuje vse več dijakov, številna priznanja in sodelovanja s šolami v tujini pa dokazujejo, da je zanimanje mladih za SŠGT Maribor več kot upravičeno.

Pravi začetek kariere

Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor tako odpre vrata pestri paleti poklicev, od dela v turističnih agencijah in hotelih, termah, do opravljanja službe turističnih spremljevalcev, animatorjev, vodij cateringa, dietetnih kuharjev, natakarjev ali celo prejemnikov najbolj zaželene kulinarične potrditve, Michelinove zvezdice.

Veliko bivših dijakov SŠGT se po uspešnem študiju doma ali v tujini zaposluje na odličnih položajih v ekskluzivnih hotelih doma in v tujini, najti jih je moč kot direktorje hotelov, vodje restavracij, kuhinj, recepcij, na vodilnih položajih Zavoda za turizem Maribor Pohorje in doma za upokojence, kot lastnike hotelov, turističnih agencij, lokalov, turističnih kmetij, znanih vinotočev in vinskih kleti.

Dijaki SŠGT Maribor so sicer že v času šolanja deležni številnih praktičnih izkušenj, ki jih kar se da pripravijo na delo v živahnem svetu gastronomije, še dodatno pa lahko izkušnje pridobivajo v številnih projektih, tekmovanjih in izmenjavah, ki so ponujene.

Po srednji šoli se mladim gastronomom odpro številne možnosti nadaljnjega izpopolnjevanja tako pri nas kot v tujini, želje po vestnih, iznajdljivih in dobrih zaposlenih na področju gostinstva in turizma pa so vselej velike. Dijaki SŠGT Maribor so sicer že v času šolanja deležni številnih praktičnih izkušenj, ki jih kar se da pripravijo na delo v živahnem svetu gastronomije, še dodatno pa lahko izkušnje pridobivajo v številnih projektih, tekmovanjih in izmenjavah, ki so ponujene. Dijaki pa svojega znanja ne pridobivajo le za zidovi šole, ampak že v šolskih dneh s številnimi priložnostmi za opravljanje prakse in dela med vikendi doživijo svoje delo »zares«, njihovo dijaško delo pa lahko po končani šoli postane kar njihova prva redna zaposlitev.

Novo šolsko leto, nova priložnost za ekskurzije – tudi na bone

Ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, Dušan Erjavec pove, da bo prihodnje šolsko leto za ekskurzije še prav posebno, saj bodo lahko dijaki prvih in drugih letnikov na slednjih koristili turistične bone. V preteklih mesecih, ko je tudi na SŠGT šolanje potekalo od doma, so mnoge ekskurzije in izmenjave ter druge zanimive aktivnosti sicer odpadle, a jih bo šola, kot poudari ravnatelj Erjavec, spet organizirala takoj, ko bo mogoče.

Ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, Dušan Erjavec pove, da bo prihodnje šolsko leto za ekskurzije še prav posebno, saj bodo lahko dijaki prvih in drugih letnikov na slednjih koristili turistične bone.

Obljublja, da bo tako križarjenje, ki je bilo napovedano v letošnjem septembru, prestavljeno na maj 2021, novo šolsko leto pa bo gotovo prineslo še več praktičnih izkušenj v svetu gostinstva in turizma, ki so jih dijaki v času korona-šolanja gotovo pogrešali. Ravnatelj Dušan Erjavec pohvali svoje dijake in pove, da je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem šolanje na daljavo potekalo precej dobro, z izzivi, ki so se pri tem pojavljali, pa so se pogumno spopadli tako zaposleni kot dijaki.

Trenutno dogajanje v Sloveniji jasno pokaže, kako pomembni področji sta gostinstvo in turizem, ki lahko s pravim vodstvom in vrhunskim, domačim kadrom, glas o naši deželi poneseta čez meje. Ko bomo koristili svoje turistične bone, pa se lahko za trenutek zavemo, da začetek gastronomskih zgodb ni na krožniku, vinski kleti ali v hotelski sobi, ampak čisto na začetku. V šoli. Morda celo v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.