Po tem, ko je Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije odpovedal stavko in s Pošto Slovenije podpisal dogovor, so se stvari začele premikati na bolje, do sedaj so zaposlili že 67 delavcev.

Avtor fotografije: Pošta Slovenije

18. februarja je Pošta Slovenija s socialnimi partnerji sklenila dogovor, ki prinaša izboljšanje pogojev dela ter finančni položaj zaposlenih, sedaj, po takratnih dolgotrajnih pogajanjih, se stvari le obračajo na bolje.

Takrat je Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije napovedal stavko, a so se v izogib le-tej nato na Pošti Slovenije zavezali k dodatnim dogovorom. Obljubili so, da bodo dodatno zaposlovali, uredili višjo urno postavko za delo prek polnega delovnega časa, uvedli uskladitve plač z rastjo življenjskih stroškov v določenem odstotku, povšišali povračila prevoznih stroškov ter povišali nekatere dodatke in regrese za letni dopust. Danes pa Večer poroča o tem, da bi naj Pošta Slovenije o izplačilu poslovne uspešnosti za leto 2019 sprejela takrat, ko bodo znani rezultati poslovanja v tem letu. Na Pošti bodo za izponjevanje obljub, v dveh letih porabili okoli 17,7 milijona evrov.

Razpisanih 223 delovnih mest

Za Večer je Saška Kiara Kumer iz Sindikata dejala, da so bila usklajevanja z vodstvom Pošte za zdaj uspešna, večje plače pa bi naj delavci občutili že z izplačilom plače za mesec marec. Dogovor pa obsega tudi uskladitev osnovnih plač z rastjo življenjskih stroškov. Kot je izpostavila, pa bi naj bilo najzahtevnejše zaposlovanje novih delavcev, tudi pismonoš, ki bi sedaj lahko delovali v skladu z delovnopravno zakonodajo in ne več prekomerno, kot so to počeli do sedaj.

Pošta Slovenije je že razpisala nekaj delovnih mest, ki so že vidni na raznih zaposlovalnih spletnih portalih, a kot je povedala Kumerjeva vsi verjetno ne bodo uspeli. Tudi na Pošti Slovenije so potrdili, da je trenutno razpisanih oz. v postopku novih 223 prostih delovnih mest, že od podpisa dogovora pa so zaposlili vsega skupaj 67 delavcev, ki so bodisi nastopili na novih delovnih mestih ali nadomestili nekatere odhode. Vsa delovna mesta bi naj zapolnili do 1. januarja prihodnje leto.