Analiza je torej pokazala, da uživanje zelenjave oziroma uporaba peskovnika v bližini požara ne predstavljata zdravstvenega tveganja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po požaru v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu analiziral vzorec solate z vrta v kraju in vzorec mivke iz tamkajšnjega peskovnika. “Rezultati analiz kažejo, da zaradi požara ni onesnaženja, ki bi lahko predstavljalo tveganje za zdravje,” so sporočili.

Danes protestni shod pred odgovornim podjetjem

Analiza je torej pokazala, da uživanje zelenjave oziroma uporaba peskovnika v bližini požara ne predstavljata zdravstvenega tveganja. Civilna iniciativa narava Slovenskih goric bo danes popoldan sicer izvedla protestni shod pred prostori podjetja Salomon. Med drugim bodo zahtevali takojšnjo prekinitev obratovanja podjetja in odstranitev vseh odpadkov z območja njegovega delovanja, saj da je okoljevarstveno dovoljenje podjetju Salomon iz leta 2017 neveljavno in nezakonito.

Na Rovu izpostavljajo, da komunalna čistilna naprava ne deluje

Okoljevarstveno dovoljenje namreč določa, da se industrijske in komunalne odpadne vode odvajajo v javno kanalizacijo, slednja pa se zaključi s komunalno čistilno napravo Lenart. A omenjena čistilna naprava ne deluje in nikoli ni delovala, so zapisali.

Prav nedelovanje čistilne naprave je danes v imenu novomeškega okoljevarstvenega združenja Rovo izpostavil njegov predstavnik Gorazd Marinček. Ta je med drugim na ministra za okolje in prostor Simona Zajca, vodstvo Agencije RS za okolje (Arso) ter inšpektoratov za okolje in javni sektor naslovil javni poziv k takojšnji odpravi okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Salomon.

Izcedne vode uničujejo potok Velka

Zaradi ključne napake, to je nepravilno ugotovljenega materialnega stanja, odločbe o okoljevarstvenem dovoljenju namreč ni mogoče izvršiti, je opozoril Marinček.

“Ker obstaja utemeljen sum za kazniva dejanja, izcedne vode namreč uničujejo potok Velka, pošiljamo naš poziv tudi na Upravo kriminalistične službe Policije in državno javno tožilstvo,” navaja dopis, pod katerim sta podpisana Marinček kot član upravnega odbora Rovo ter predsednik združenja Zlatko Resman.

Prepričani, da je bil drugi požar podtaknjen

V sortirnici nenevarnih odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je konec aprila dvakrat zagorelo, v družbi so prepričani, da je bil drugi požar podtaknjen. Inšpektorica državnega inšpektorata za okolje in prostor je prejšnji teden podjetju izdala dovoljenje, da v omejenem obsegu znova zažene delovanje obrata.

K zaprtju sortirnice je pozval tudi župan občine Lenart Janez Kramberger. “Vemo, da tega obrata ne moremo čez noč zapreti. Dolgoročno pa zagotovo na tem mestu nima bodočnosti,” je za STA povedal prejšnji teden.

 

STA