Minuli konec tedna so obiskovalci kramarskega sejma naleteli na zaprta vrata. NIJZ jim je zavrnil vlogo za obratovanje. Najemniki prostorov so razočarani, ni jim jasno, da nakupovanje v zaprtih prostorih poteka nemoteno, med tem, ko imajo oni težave s prodajo na prostem.

Pred mesecem dni je kramarski sejem ponovno dobil zeleno luč za nedeljski termin. Zaradi novih ukrepov pa so tokrat dobili negativno mnenje in minuli konec tedna kramarski sejem ni obratoval.

NIJZ podal negativno mnenje

»Žal nam ta teden ni uspelo, a ne smemo obupati. Sicer pa nič čudnega, ko pa imamo tako slabo epidemiološko sliko. Drugi teden ponovimo in upamo na najboljše,« je konec preteklega tedna zapisala Sergeja Lovec najemnica prostora na Teznem in priložila dokumentacijo, iz katere je razvidno, da so s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, prejeli negativno mnenje.

Poslana nova vloga, polni upanja za nov vikend

Kot je Sergeja Lovec povedala za naš portal je v obrazložitev prejela pojasnilo, da iz vloge ni razvidno, da je med stojnicami primerna razdalja, ustrezni niso niti sanitarije. Danes so posredovali novo vlogo za dovoljenje, upajo, da bodo tokrat prejeli pozitivno mnenje in da bo minuli konec tedna kramarski sejem ponovno obratoval.

Iz Nacionalnega inštituta za javno za zdravje so nam odgovorili, da o konkretnih primerih ne morejo govoriti.

So pa vzroki zavrnitve, kot so navedli, zelo različni:
– preveliko število udeležencev,
– neopredeljen način nadzora vstopa/ izstopa na prizorišče in s tem nadzora nad številom udeležencev,
– prizorišče sploh ni ločeno od okolice,
– neopredeljeni način ali nezmožnost vzdrževanja razdalje med ljudmi 1,5 m,
– zaprt prostor, kjer ni mogoče prezračevati z dotokom zunanjega zraka ob hkratnem velikem številu ljudi,
– ni zagotavljanja pripomočkov za higieno rok, oz. razkužil na dovolj mestih,
– sama narava dogodka, ljudje se ves čas gibljejo, združujejo v različne skupine, ki med seboj prihajajo v tesni stik,
– neprimerna postavitev stojnic/ miz/ aktivnosti…, pri čemer ni mogoče preprečiti mešanja ljudi, oz. vzdrževanja med-osebne razdalje 1,5 m,
– ne-zagotavljanje sanitarij (ob dlje časa trajajoči prireditvi) ali neopredeljen način skrbi za sanitarije.

Še naprej ob sobotah in nedeljah

»Četrtki niso bili aktualni, poskusili smo, a smo ugotovili, da ni zadostnega odziva, zato odslej obratuje ob sobotah in nedeljah. Sobotne termine so ljudje dobro sprejeli,« opisuje in dodaja, da navadno na stojnicah prodaja okoli 200 ljudi.

Četrtki niso bili aktualni, poskusili smo, a smo ugotovili, da ni zadostnega odziva, zato odslej obratuje ob sobotah in nedeljah.

»Večina prodajalcev je tako stalnih, a smo po preklicu ukrepov in vnovičnem obratovanju opazili povečano zanimanje po prodaji. Zaradi trenutnih ukrepov, žal ne moremo sprejeti še več prodajalcev.«

 Razočaranje veliko

»Želimo si, da bi dobili zeleno luč. Redarji, ki so na obhodih spremljajo situacijo in koliko je ljudi. Ljudje se ne zadržujejo pretirano, nakupijo in odidejo. Upam, da bomo ta vikend na voljo ljudem,« še je dejala. Na tem mestu poudari, da je bilo razočaranje ob prejemu negativnega mnenja veliko, tega niso pričakovali, saj gre za prodajo na prostem, med tem, ko nekatera nakupovalna središča normalno obratujejo kljub zaprtosti prostorov.