Javni zavod Gasilska brigada Maribor v drugi polovici meseca pripravlja javno dražbo, na kateri bodo dražili tri vozila, ki po postopkih za javni zavod veljajo za že odpisana in so brez posebne vrednosti.

Foto: GB Maribor

Gasilska brigada Maribor se v svojih prostorih na Cesti proletarskih brigad 21 pripravlja na novo javno dražbo. Tokrat, 20. septembra, bodo dražili premično premoženje oziroma gasilska vozila.

Vozila še imajo tržno vrednost

Tamkajšnji direktor Aleš Ciringer je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si povedal, da se za javne dražbe odločajo v nekajletnih intervalih, predmet tokratne javne dražbe pa bodo vozila, ki so po postopkih, ta veljajo za javni zavod, že odpisana in so brez posebne vrednosti. »Dve vozili sta vozni, eno ni, saj je bilo poškodovano v prometni nesreči. Vseeno imajo vozila še neko tržno vrednost, zato bi na dražbi, iskreno, želeli iztržiti čim več, a je treba priznati, da več niso primerna za neko operativno uporabo gasilcev, niti niso primerna, da bi jih lahko imeli v okviru Mestne občine Maribor in bi jih namenili v uporabo kakšnemu prostovoljnemu gasilskemu društvu, saj so dotrajana in starejšega letnika,« je pojasnil Ciringer. K javni dražbi lahko pristopi kdorkoli (fizične in pravne osebe), tudi društva, a Ciringer dodaja, da slednjih ne pričakuje, saj so že zdaj zelo dobro opremljena.

Strogo namenski nakup novejših gasilskih vozil

Po odobritvi poročila, ki ga obravnava sveta zavoda, je dobljen denar na javni dražbi namenjen za nakup drugih osnovnih sredstev. »Ponavadi pa gre za strogo namenski nakup novejših gasilskih vozil,« je sklenil Ciringer. Eno vozilo bi lahko bilo zagotovo zanimivo za obrtno dejavnost, saj naj ne bi imelo veliko kilometrov.

Fizičnim osebam brez gasilske opreme, luči in signalnih naprav

Na dražbi, kot so objavili na spletni strani omenjene gasilske brigade, bo 19-letno gasilsko vozilo Mercedes-Benz Sprinter 414, ki ima 27.223 prevoženih kilometrov, gasilsko vozilo Renault Master Combi, ki je bilo prvič registrirano maja 2001 in ima 158.669 prevoženih kilometrov. Tovorno vozilo Citroen Berlingo je bilo prvič registrirano julija 2016 in ima prevoženih 53.450 kilometrov. Premična stvar bo prodana najugodnejšemu ponudniku po sistemu videno-kupljeno. »Gasilska vozila se prodajajo v celoti le pod pogojem, da je kupec gasilsko društvo oziroma so namenjena prodaji gasilskim društvom. V nasprotnem primeru se vozilo prodaja brez gasilske opreme, signalnih modrih luči in signalnih naprav,« so zapisali na spletni stran gasilske brigade.