Konec prejšnjega tedna je na Facebooku zaokrožila objava ene izmed uporabnic, ki je razočarana nad razmerami na enem izmed oddelkov UKC Maribor.

Kot je v zapisala uporabnica, je eden od zaposlenih podatke o bolniku namesto na list papirja zapisal na papirnato brisačo za brisanje rok. Takoj smo se obrnili smo UKC Maribor, z vprašanji, če je to redna praksa, ter kako je do tega prišlo. Uporabnica je sicer ob sliki zapisala: “UKC Maribor … sramota. Kar na WC papir napisano. Pa komu plačujemo naše zdravstvo? Milijoni za volilne kampanje, tukaj pa zdravstveni podatki, napisani na WC-papir.”

V drugi največji bolnišnici so nam odgovorili: “Uporaba papirnatih brisačk za merjenje kliničnih znakov je nedopustna. Zato bomo v UKC Maribor ugotovili, na katerih oddelkih se je takšna praksa pojavila, ter ustrezno ukrepali.”

Uporaba ni primerna

Kot so še dodali, predvidevajo, da si zdravstveni delavci na ta način olajšajo prenos informacij v naslednjo izmeno, vsekakor pa takšen način z uporabo papirnatih brisačk ni primeren.

“Ta praksa ni povezana s pomanjkanjem obrazcev, saj za tovrstne podatke obrazci niso bili predvideni,” so še dodali v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.