Maribor je pred dnevi postal območje brez okužbe z novim koronavirusom. Danes pa je presenetila vest, da je okužen otrok, ki obiskuje OŠ Ludvika Pliberška v Mariboru.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je 28. maja sporočil, da je Maribor uradno območje brez okužbe Covid-19. Minilo je 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z virusom SARS-CoV-2. Zadnjo so ugotovili v četrtek, 30. aprila. Včeraj smo v Sloveniji potrdili dve novi okužbi, ena v Mariboru in ena v Ljubljana. Opravljenih je bilo 659 testiranj.

Okužen je otrok, ki obiskuje Osnovno šolo Ludvika Pliberška v Mariboru, kjer se sicer šola 560 učencev. Razredničarka in ves razred je v karanteni. Ostali učenci normalno obiskujejo pouk. “Vsi si želimo, da naša šola ne bi bila prva, kjer se je pojavil posamičen primer, a smo že tukaj. Upoštevali bomo vsa navodila in priporočila ter se medsebojno obveščali, kot tudi do sedaj. Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus in s tem postal del našega vsakdanjika,” je dejala ravnateljica šole OŠ Ludvika Pliberška Lidija Todorovič.

“Zavedali smo se, da se bo slej ko prej primer pojavil. Vedno upaš, da ne bo ravno tvoja šola, tvoja družina, ti sam. Ampak smo tukaj, zgodilo se je.”

Na NIJZ so za STA pojasnili, da so se po ogledu šole in opravljenem epidemiološkem poizvedovanju iz previdnostnih razlogov odločili zapreti zgolj razred, ki ga je učenec obiskoval. Z drugimi otroki na šoli tesnega stika ni imel. Šola je dobro poskrbela za ustrezne higienske ukrepe in danes po navodilu dežurnega epidemiologa predlagala, naj učenci tega razreda ostanejo doma, dokler ne prejmejo nadaljnjih navodil. Trenutno pripravljajo obvestilo za starše, ki jih bodo tudi posamično telefonsko kontaktirali, so še pojasnili na NIJZ.