Zero waste trgovina brez plastične embalaže Zelena japka – Kupujem odgovorno se ponovno odpira v Dominkuševi 5 v Mariboru.

Pred mesecem dni smo poročali o podtaknjenem požaru na Mali tržnici na Dominkuševi. Nepridipravi so razbili tudi steklo trgovine brez embalaže Zelena Japka in tako požar zanetili tudi znotraj trgovine. Zgorelo je skorajda vse, nekaj so le uspeli rešiti. Tedaj je Snaga, ki je lastnica prostorov na Domunkuševi, obljubila, da se bo trgovina po prenovi vrnila še večja, saj je v prostorih tržnice veliko prostora za širitev.

Če bo šlo vse po načrtih, bo otvoritev trgovine že ta petek, ob 12. uri na Dominkuševi 5. Zaradi kondensa in zamakanja pa se zna otvoritev prestaviti tudi za en dan.

Kondenz povzroča težave

Kot je za naš medij dejala Tina Arnuš, vodja trgovine Zelena japka, je načrt povečanja žal padel v vodo. Arhitekt, ki je zasnoval podobo tržnice, kot jo poznamo še danes, je namreč še živ, kar pomeni, da je objekt spada po kulturno dediščino in ga pred smrtjo zasnovalca po zakonu ne smejo spreminjati. Prenova trgovine sicer še ni povsem končana, saj se zaradi vlage soočajo s kondensom, kar je pleskanje sten terjalo že tretjič. “Dobimo nove izdelke slovenskih dobaviteljev, recimo slovenske orehe in vložnine slovenskih kmetov,” je glede novih pridobitev dejala Arnuševa.

Storilcev še naj ne bi ujeli

Snaga je za prenovo porabila okrog 15.000 evrov, prav tako bodo od zavarovalnice prejeli sredstva za nastavljen požar. “Pri prenovi je pomagalo podjetje Ozara, za kar smo izredno hvaležni,” je dejala. Storilcev pa naj še ne bi ujeli. “Srčno upamo, da tega niso storili nalašč in zavestno proti naši trgovini.”