Muzej narodne osvoboditve Maribor skrbi, da nam v času samoizolacije ni dolgčas. V preteklih tednih so nam predstavili nekaj spletnih muzejskih zbirk, tokrat pa so stopili še korak dlje in sprehod po trenutni razstavi o Dravi ter njenih osmih elektrarnah kar posneli.

Muzejska svetovalka Mira Grašič ob še sveži razstavi o Dravi in njenih elektrarnah, po kateri se lahko sprehodite tudi z domačega kavča.

Kak mesec nazaj se je v Muzeju narodne osvoboditve Maribor otvorila razstava z naslovom »In zasvetila je luč – Drava in gradnja njenih osmih elektrarn v 20. stoletju«, ki so jo pripravili Marjan Matjašič, Mira Grašič in Uroš Lehner. A kmalu po odprtju je sledila odredba samoizolacije in kazalo je, da priljubljenega mariborskega muzeja še dolgo ne bomo videli od znotraj.

Pa vendar se zaposleni niso dali in so v preteklih tednih vsakodnevno objavljali poučne vsebine, povezave do spletnih muzejskih zbirk, zanimive publikacije preteklih razstav … Kustos pedagog, Uroš Dokl, ki ga poznajo predvsem otroci, je prav zanje pripravil nekaj video vodičev, s katerimi jim je na zabaven in igriv način preko ustvarjanja približal delček zgodovine, zaposleni v Muzeju NO pa so tokrat stopili še en korak dlje – ogled še sveže razstave so nam omogočili kar z domačega kavča.

Ob Dravi kar s kavča

Tako si lahko tudi vi ogledate voden prikaz razstave »In zasvetila je luč – Drava in gradnja njenih osmih elektrarn v 20. stoletju«, njeno zgodbo pa bo predstavila muzejska svetovalka Mira Grašič. Več o sami nastajanju razstave, njeni otvoritvi ter zgodovini Dravskih elektrarn lahko preberete tudi v našem članku FOTO: Po stečaju tovarn v Mariboru – hidroelektrarne ostajajo.

Tako si lahko tudi vi ogledate voden prikaz razstave »In zasvetila je luč – Drava in gradnja njenih osmih elektrarn v 20. stoletju«, njeno zgodbo pa bo predstavila muzejska svetovalka Mira Grašič.

Zgodovina Drave in njenih hidroelektrarn je tesno prepletena z mariborsko in jo je v veliki meri tudi oblikovala. Brez Fale, ki je svoj začetek doživela leta 1913 ter kasneje brez proizvodnje električne energije v letu 1918, bi lahko o cvetočem obdobju mariborske industrije, ki je naše mesto tako zaznamovala, le sanjali. Ne le, da so že hidroelektrarne same zaposlovale mnogo Mariborčanov, delovanje elektrarn je omogočalo delo tudi številnim drugim obratom in tovarnam, od ljubljanskega Litostroja, mariborske Metalne in Hidromontaže ter celo tujih podjetij. Hidroelektrarne kot ene prvih pa so kot ponosen spomenik ostale tudi, ko so ostale mariborske tovarne dočakale svoj konec.

Sprehod skozi mariborsko zgodovino

Če se ob video ogledu razstave z vodstvom Mire Grašič v vas prebudi kaj nostalgije, se lahko podate še na kratek (ali zgodovinsko gledano precej dolg) sprehod skozi zgodovino mariborske industrije, pri tem pa si lahko pomagate tudi z našim člankom Še poznate zgodbo cvetoče industrije Maribora?, v katerem najdete tudi povezavo do dokumentarca Fabrika.

Pokukate pa lahko tudi v številne virtualne razstave in spletne zbirke Muzeja narodne osvoboditve Maribor, med katerimi najdete obsežno zbirko Zimske pomoči, igrač in embalaže še iz jugoslovanskih časov, razstavo o zgodovini mariborske bolnišnice, skrbi za ranjene in bolne ter, če ste z mislimi še pri nedavnih praznikih, razstavo o praznovanju velike noči. Če vam ostane še kaj časa, pa se lahko podate tudi v največje svetovne muzeje in galerije ter njihove virtualne razstave, ki jih najdete v našem članku OSTANI DOMA: virtualno v muzeje in galerije.