Botanični vrt Univerze v Mariboru, ki so ga bili zaradi opustošenja v neurju sredi julija primorani začasno zapreti za obiskovalce, pospešeno obnavljajo.

FOTO: PGD Hoče

Botanični vrt Univerze v Mariboru, ki so ga bili zaradi opustošenja v neurju sredi julija primorani začasno zapreti za obiskovalce, pospešeno obnavljajo. Trenutno poteka sanacija poškodovanih krošenj dreves, vrt pa nameravajo ponovno odpreti za individualne oglede s 1. septembrom. Sanacija po neurju v botaničnem vrtu v Pivoli pri Mariboru poteka po fazah. Najprej so odstranili vsa drevesa, ki jih je podrl veter, ter sanirali strehe in poškodovano notranjost objektov.

Ureditev poti, ograje …

“Trenutno poteka tretja faza, sanacija poškodovanih krošenj. Zatem nas čaka obnovitev in ponovna utrditev poti, poškodovane ograje, odstranjevanje štorov in ponovna zatravitev. Jeseni sledi zadnja faza – to je zasaditev vetrnega pasu na najbolj vetru izpostavljeni strani botaničnega vrta,” je za STA pojasnila strokovna sodelavka botaničnega vrta Meta Šepic.

Neurje s točo in vetrom, ki se je 11. julija zgrnilo na Podravje, je v botaničnem vrtu po dosedanjih podatkih povzročilo za okoli 20.000 evrov škode na objektih. “Stroški pospravljanja poškodovanih dreves, sanacija dreves in ostali materialni stroški, ki nas čakajo do zadnje faze, so ocenjeni na okoli 50.000 evrov,” je povedala Šepičeva.

Ne bo več videti sestoja več kot 50 let starih smrek, macesnov in hrastov

Vrt bodo po napovedih ponovno odprli za obiskovalce ob začetku novega šolskega leta. Prireditve, ki so jih napovedali za letos, sicer potekajo nemoteno po programu. Prav tako normalno obratuje prodajalna na vhodu v botanični vrt in sobotna Pohorska tržnica.

Po novem bo imel vrt drugačno podobo, saj je od strnjenega sestoja ostalo le par dreves. “Ne bo več videti sestoja več kot 50 let starih smrek, macesnov in hrastov, je pa nastal prostor za nove zasaditve in proste površine, na katerih bomo zasnovali prostor za otroško igro,” je napovedala Šepičeva.

STA