V Mariboru se lahko odžejamo na kar 56 pitnikih, a letos jih zaradi trenutne situacije s koronavirusom, ne bo. Mariborski vodovod pa bo tudi letos postavil pršilnik s pitno vodo na Trgu svobode.

Navadno so konec aprila, pitniki, ki so v lasti Mariborskega vodovoda, že obratovali. Na vsakem pitniku, skupno jih je kar 56, beležijo veliko porabo vode. Ta na vseh pitnikih znaša kar 224 kubičnih metrov, kar kaže, da smo jih dobro sprejeli.

Pred mesecem dni so nam na Mariborskem vodovodu dejali, da letos najverjetneje ne bodo obratovali. Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda, nam je dejal: »Virus se sicer ne prenaša preko vode, vendar je raba pitnikov, stiki na pipi, preveč, da ne bi prišlo do morebitnega prenosa virusa.«  Tokrat so nam potrdili, da so se tako dokončno odločili. Pitniki boto tako ponovno zaživeli prihodnje leto.

Osvežitev na Trgu svobode

Mariborski vodovod pa bo tudi letos postavil pršilnik s pitno vodo na Trgu svobode, je za Maribor24.si povedal Burnač. Kdaj bo postavljen, je odvisno od vremenskih razmer, predvidoma med 15. in 25. junijem.

V Ljubljani so se odločili drugače

Tudi v Ljubljani so razmišljali, kaj naj s pitniki glede na stanje z novim koronavirusom, a so se konec aprila odločili, da ponovno oživijo. Najprej so odprli prve štiri, po prvomajskih praznikih še preostale. Teh je v Ljubljani 39. »Meščanke in meščane ter druge uporabnike pitnikov prosimo, da zaradi lastne varnosti in varnosti drugih upoštevajo priporočila,« so zapisali ob tem.