Včeraj so v Jareninskem dolu začeli z izvajanjem gradbenih del na izgradnji primarnega dela optičnega omrežja Rune. Gradijo odsek proti Šentilju in proti Pesnici.

Včeraj so v Jareninskem Dolu, ki je osrednja lokacija optičnega vozlišča S-35, začeli z izvajanjem gradbenih del na izgradnji primarnega dela optičnega omrežja Rune, in sicer na odseku proti Šentilju in odseku proti Pesnici.

V Jarenini so 20. januarja letos postavljeni temelji za prvo vozlišče optičnega omrežja RUNE v Sloveniji in šest tednov kasneje postavili vozlišče.

Gradbena dela izvaja podjetje Biti d.o.o. s konzorcijem partnerjev. Kot so sporočili iz družbe Rune Enia bodo dela na vseh odsekih tega vozlišča, ki zajemajo še 8 drugih občin na tem območju, bodo zaključena v 18 mesecih. Sočasno sebodo izvajali tudi hišni priklopi zainteresiranih uporabnikov, ki so predhodno naročili hišni priključek.

Občina Šentilj med prvimi v Sloveniji pristopila k projektu Rune 

Župan Šentilja mag. Štefan Žvab je ob začetku del na primarnem omrežju dejal, da se končno kažejo rezultati prizadevanj, saj je Občina Šentilj med prvimi v Sloveniji pristopila k projektu Rune in tudi vzpodbudila ostale občine, da se priključijo projektu. Optika pomeni osnovno infrastrukturo za življenje in gospodarstvo v teh krajih in bo pripomogla, da čim več mladih ostane na podeželju.

Občina Šentilj med prvimi v Sloveniji pristopila k projektu Rune in tudi vzpodbudila ostale občine, da se priključijo projektu. Optika pomeni osnovno infrastrukturo za življenje in gospodarstvo v teh krajih in bo pripomogla, da čim več mladih ostane na podeželju.

RUNE (Rural Network Project) bo omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Končni uporabniki pa bodo imeli možnost proste izbire ponudnika storitev, ki bo glede na ceno in kakovost storitev zanje najugodnejši.