V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so zaradi hitrega naraščanja okuženih aktivirali fazo 5. To pomeni, da bodo jutri ustavili delo v vseh ambulantah in odpovedali operacije.

FOTO: UKC Maribor

Krizni štab v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je, kot smo poročali, pred dnevi sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki bo zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa pričela veljati od 30. marca.

Do nadaljnjega bodo ustavili tudi ves program operacij, vključno s karcinomskimi, izjema bodo le nujne operacije. Kot razlog so navedli hitro naraščanje števila okuženih bolnikov, ki rabijo intenzivno terapijo.

Faza 5 zajema naslednje ukrepe:

– delujejo le dežurne službe (urgentne operacije in urgentni ambulantni pregledi),

– ustavi se delovanje vseh ambulant (razen urgentnih),

– ustavi se ves operativni program, razen nujnih operacij (vključno s karcinomskimi operacijami),

– ustavi se vsa diagnostika (razen tiste, ki se opravlja v dežurni službi),

 – ambulantno delo se izvaja v obliki telefonskih konzultacij.

Bolniki ležijo v treh območjih

V UKC Maribor so se ob izbruhu epidemije odločili bolnišnico razdeliti na tri območja. V rdečem ležijo bolniki, okuženi s koronavirusom, v belem ležijo bolniki, ki so pri njih zaradi drugih bolezni in niso okuženi, sivo območje pa je vstopna točka, kamor pridejo bolniki z vsemi nujnimi medicinskimi stanji, ki bi morda lahko bili okuženi.

Sicer pa je bilo v UKC Maribor včeraj število hospitaliziranih pacientov 30, od teh je 7 pacientov na intenzivni enoti, 6 je intubiranih (respirator). Nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi pa niso zaznali.