Navade potrošnikov, ki so odvisne predvsem od delovnih časov posameznikov, se spreminjajo, zaradi tega pa številni kupci med tednom nakupov na tržnici ne morejo opraviti, saj tržnice običajno zapirajo ob 13. uri.

Na pobudo številnih obiskovalcev in prodajalcev mariborskih tržnic so se na Snagi odločili vpeljati podaljšan delovni čas na osrednji tržnici na Vodnikovem trgu. Navade potrošnikov, ki so odvisne predvsem od delovnih časov posameznikov, se spreminjajo, zaradi tega pa številni kupci med tednom nakupov na tržnici ne morejo opraviti, saj tržnice običajno zapirajo ob 13. uri.

Rezultati ankete bodo vplivali na ureditev delovnika

“Ker se želimo s podaljšanim delovnim časom čim bolj približati potrebam kupcev, smo se odločili, da med 25. majem in 5. junijem na osrednji tržnici izvedemo anketo, v katero želimo pritegniti čim več kupcev, ki nam lahko na tak način sporočijo, kateri dan v tednu, v sredo ali četrtek, bi jim ustrezalo, da je osrednja tržnica s svojo ponudbo lokalno pridelane hrane in izdelkov, na voljo dlje,” zapišejo na Snagi.

Anketo bodo izvedli neposredno na tržnici, kjer lahko kupci anketni listič prevzamejo pri prodajalcih, oddajo pa ga v skrinjico, ki bo od ponedeljka, 25. maja, nameščena na zunanji strani vhoda v mlečno-mesni paviljon. “Mnenja kupcev bomo zbirali tudi prek našega facebook profila, kjer bo prav tako od ponedeljka dostopna anketa, za katero želimo, da jo izpolni čim več občank in občanov, ki so hkrati tudi kupci na tržnicah. Podaljšan delovni čas na tržnicah je namreč povezan s pripravo prodajalcev, ki morajo za izbrani dan načrtovati večje zaloge, kot jih sicer dostavljajo na tržnico, prav tako pa drugače tudi organizirati delo na svojih poljih in kmetijah.”

Anketa bo sestavljena iz dveh vprašanj, in sicer ali bi kupci na tržnico v popoldanskem času raje prihajali v sredo ali četrtek ter do katere ure naj jim bodo na izbran dan na voljo prodajalci. Delovni čas osrednje tržnice na Vodnikovem trgu bomo nato prilagodili večinski volji najkasneje do konca junija.

Zaščitni ukrepi še vedno veljajo

“Ponosni smo, da na tržnicah beležimo vse večji obisk, zavedamo pa se, da bi s prilagojenim delovnim časom lokalno pridelano hrano lahko naredili dostopnejšo tudi med tednom. Trenutno večina mariborskih tržnic posluje od ponedeljka do sobote med 7. in 13. uro, ob nedeljah pa do spremembe vladnega odloka, ki prepoveduje prodajo živilskih izdelkov ob nedeljah, ostajajo zaprte,” so še povedali ob koncu in dodali, da ob tem velja opozoriti tudi, da ob obisku tržnic še zmeraj veljajo zaščitni ukrepi zagotavljanja varnostne razdalje, kupovanja z očmi in ne z rokami, posamičnega vstopa v mlečno-mesni paviljon in razkuževanja rok.