Stanovalci Lenta imajo v času Festivala Lent tri tedne omejen dostop do svojih parkirnih prostorov in garaž. Eden izmed njih je preteklo nedeljo, 23. junija, prejel visoko kazen od policistov, ki jih je poklical varnostnik, ker se stanovalec naj ne bi držal pravil spremenjenega prometnega režima.

V času Festivala Lent za vse tamkajšnje stanovalce velja spremenjen prometni režim; lastniki garaž sicer lahko dostopajo do garaž 24 ur na dan z nalepko, ki jo pridobijo v Narodnem domu, pri čemer morajo upoštevati, da če je na promenadi velika gneča, poskušajo vstop prilagoditi, da ne ogrožajo pešcev na promenadi.

Lastniki dovolilnic lahko parkirajo v drugih conah, lastniki garaž ne

Stanka Osterc, zaposlena v Narodnem domu, ki je zadolžena za organizacijo prometa v času Festivala Lent je dejala, da vsa leta veljajo enaka pravila: »Letos je po mojem mnenju problem v tem, da stanovalcem, ki parkirajo z dovolilnicami, ni jasno, zakaj ne morejo parkirati, če ni stojnic oziroma gostinskih šotorov in je parkirišče prazno (dopoldan in tekom dneva, ko se program še ne začne).«

Vsako leto v vse nabiralnike dostavijo obvestilo o režimu parkiranja v času pred pričetkom Festivala Lent (pripravljanje prizorišč), med Festivalom in po Festivalu (pospravljanje). Vsi, ki imajo dovolilnice za parkiranje v coni 4 – Lent, lahko v tem času parkirajo  v coni 2 in 6. Lastniki garaž drugih dovolilnic za parkiranje v conah ne prejmejo: »V letošnjem letu ni problema s tem, da stanovalci fizično ne bi mogli dostopati do svojih garaž, saj do današnjega dne promenada nikoli ni bila tako zapolnjena s sprehajalci, da s previdno vožnjo ne bi mogli do svojih garaž. Nadomestno parkiranje bi za naš zavod pomenilo prevelik strošek,« pravi Osterčeva.

Zaplet zaradi pozabljene dovolilnice

Že več let na Festivalu Lent varnostno službo, tudi za urejanje prometne ureditve, opravlja podjetje Aktiva varovanje, d.d. (nekdanja Varnost). Varnostniki tega podjetja nadzorujejo spremenjen prometni režim – pregledujejo ustreznost dovolilnic, zapirajo in odpirajo rampe ter mimoidočim podajajo informacije.

V nedeljo, 23. junija, okoli 15. ure, se je stanovalec Usnjarske ulice vračal domov – dostop do svoje garaže ima urejen le preko Lenta. S seboj ni imel dovolilnice, ki jo je pozabil v stanovanju, zato je varnostniku pokazal daljinski upravljavec za garažna vrata, na katerem je zapisan naslov in številka parkirnega mesta. Paznik tega ni mogel upoštevati, kar je stanovalec razumel, avto parkiral ob rampo, zraven osebnega avtomobila varnostnika, in se peš odpravil po dovolilnico.

Stanovalec varnostni službi očita nestrokovnost

Občan se je čez nekaj minut vrnil z nalepko, ki dovoljuje dostop stanovalcem – tedaj naj bi se varnostnik pričel obnašati arogantno in večkrat ponovil, da ima srečo, ker v nedeljo ne dela redarska služba, saj bi jih sicer poklical, da mu odpeljejo avtomobil.

Stanovalec, ki že 20 let živi na Lentu, priznava, da se je ob tem razburil in se z zaposlenim varnostne službe zapletel v prepir. Zatem se je želel odpeljati do svojega parkirišča, a naj bi varnostnik za njim zaklical, da sedaj beži pred policijo, ki jih je poklical po tem, ko mu je stanovalec že pokazal svojo dovolilnico.

Kazen v višini skoraj 300 evrov

Ob prihodu policistov so ti stanovalcu Lenta napisali kazen v višini kar 280 evrov. En plačilni nalog v višini 200 evrov je prejel zaradi neupoštevanja javne osebe, kaznovali so ga zgolj na podlagi izjave prisotnega varnostnika. Z drugim zneskom, v višini 80 evrov, so ga kaznovali zaradi nepravilnega parkiranja – čeprav je svoj avtomobil parkiral ob osebnem avtomobilu varnostnika, ob strani cestišča, da ni motil prometa v času, ko je šel peš po pozabljeno dovolilnico. V obrazložitvi na plačilnem nalogu so policisti zapisali:

Kršitelj navedenega dne ob navedeni uri v bližini naslova Pristan 8 v Mariboru ni ravnal v skladu z ukrepi varnostnika in je vozilo zapeljal mimo zapore na cesti in vozilo parkiral na prehodu za pešce, kljub temu, da ga je varnostnik D.C. iz družbe Aktiva varovanje opozoril, da je prehod dovoljen samo za vozila z nalepkami. Nalepke oziroma dovolilnice kršitelj na svojem vozilu ni imel. Prekršek dokazujemo na podlagi izjave!

Prebivalec Lenta ogorčen

Prejemnik plačilnega naloga je nad delovanjem varnostne službe ogorčen: »Dobil sem dve kazni, ki se med seboj demantirata. Kako mi lahko očitajo, da nisem upošteval varnostnika, če je iz položnice razvidno, da sem bil kaznovan tudi zaradi nepravilnega parkiranja pri ležečem policaju, ko sem želel po dovolilnico, da bi deloval v skladu z navodili?«

Tako je bil parkiran osebni avtomobil varnostnika. Kljub temu, da je sam poklical policiste, so kasneje kaznovali tudi njega.

Prav tako je izpostavil, da so se v času njegove obravnave mimo rampe ves čas vozili avtomobili brez obveznih nalepk. Med drugim je opazil, da je eden od voznikov zgolj dejal, da mora nekaj zapeljati v enega izmed lentovskih lokalov, pri čemer varnostnik ni ugovarjal in je umaknil zapornico.

“V času postopka s policisti so za zaporo bili avtomobili parkirani na cesti, pločnikih, ob hoji domov pa sem bil prav tako pozoren na vsa vozila parkirana pred gostinskimi lokali, kjer praktično nobeno ni imelo dovolilnice ali nalepke. Vse našteto sem v času postopka omenil varnostniku, ki je molčal in policistom, ki so dejali, da lahko ob prijavi teh vozil kaznujejo tudi njih, česar seveda nisem želel. Prijavil sem le avto, ki je prav tako bil na ležečem policaju in brez nalepke, saj sem predvideval da je od varnostnika. Ob ponovnem vprašanju policistov je ta spregovoril in dejal, da je njegov, zaradi česar je na koncu bil tudi on kaznovan.”

Problem v komunikaciji

Milan Ekart, vodja varnostne službe na Festivalu Lent, sicer pri Aktivi vodja fizičnega varovanja je dejal, da se po njegovih informacijah stanovalec in varnostnik nista sprla: »Občan ni upošteval navodil varnostnika, kjer je popolna zapora, ni imel dovolilnice za prehod in nič drugega se ni zgodilo. Varnostnik je obvestil policijo in policija je potem ukrepala.« Dodal je še, da stanovalec ne sme prehajati preko zapore brez dovoljenja upravne enote, v skladu s pravili organizatorja in če bi nalepko pokazal takoj, ne bi imel problemov.

Občan stanujoč na Usnjarski ulici je med dogovarjanjem z varnostnikom tudi želel, da ta pokliče odgovorno osebo, Stanko Osterc, česar varnostnik ni želel storiti. Osterčeva je sicer bila kasneje po naključju navzoča pri postopku s policijo: »Menim, da je bil problem v komunikaciji med varnostnikom in mladim gospodom, ki se kar ni hotel pomiriti niti, ko je prišla policija. Kazen ki jo omenjate, po mojem vedenju, ni samo kazen za parkiranje, ampak tudi kazen za žalitev uradne osebe. Gospod je bil namreč izjemno razburjen tako v pogovoru z varnostnikom, kot tudi v pogovoru s policijo. Kazen za napačno parkiranje je bila v istem postopku izrečena tudi varnostniku, ki je parkiral znotraj območja, kjer je prepovedan promet in parkiranje.«

Kazen je bila nepotrebna

Prebivalci Lenta se v času festivala brez težav prilagajajo dogajanju, čeprav od organizatorjev že nekaj let ne prejemajo brezplačnih vstopnic ali drugih ugodnosti.

“Med hojo do kraja dogodka sem poklical osebo zadolženo za prometni režim v času Festivala Lent, ki pa je ob mojem prihodu že bila tam. Kljub temu, da sem takoj razložil svojo plat zgodbe in dokazal, da imam dovolilnico oziroma sem stanovalec Lenta in lastnik garaže, pa tudi da sem avto pustil pri zapori in se torej nisem vozil po coni, sem imel občutek, da se je vodja bolj posvetila moji ogorčenosti in ne varnostniku, ki je neutemeljeno in iz nemoči klical policijo. Razloga in dejanja, s katerim bi naj kršil navodila varnostnika mi niso znali pojasniti. Če varnostnik kliče redarje in kasneje policijo, da te oglobijo zaradi parkiranja na »ležečem policaju«, kjer je, kot se je izkazalo, bil tudi njegov avto je jasno, da je to storil z namenom, da mi povzroči škodo.”

Stanovalec, ki je prejel kazen je pojasnil, da je bila zato največja težava prav v odnosu; z rediteljem bi lahko nesporazum rešila mirno in brez vpletanja policije.