Ljubiteljski meteorolog Dušan Kaplan napoveduje nedvomno bolj suh mesec kot je bilo novembra, a tudi snega ne manjkalo. Tega naj bi imeli v izobilju že v začetku prihodnjega leta.

December bo zanimiv, je začel vremensko napoved za zadnji mesec v letu ljubiteljski meteorolog Dušan Kaplan, in dodal, da bo ta nedvomno bolj suh kot je bil november. Vseeno pa se je, poudarja, treba zavedati, da je šele začetek zime.

Snega naj ne bi bilo v izobilju

»Za zimo po ljudskem izročilu velja, da je vsako oziroma eno poletje več vredno kot sto zim,« je poudaril Kaplan in nadaljeval: »V tem mesecu bomo imeli tudi kar nekaj snega, vendar v splošnem malo, saj ga ne bo v izobilju.« Napoveduje ga namreč Barbara, ki je 4. decembra: »Koliko strnišča se vidi na Barbaro, toliko se ga bo videlo celo zimo. Če ga bo nekaj zapadlo danes,  potem se nam ne obeta kaj dosti snega. In ta bo bolj moker.«

Brez padavin in hladno

V nadaljevanju meseca bo sledilo nekaj lepih in suhih dni, a hladnih, tistih pravih zimskih, ki se jih bomo po besedah Kaplana res lahko veselili. »Hladno bo bolj kot običajno,« še poudarja sogovornik in dodaja, da bo treba biti pozoren tudi na Lucijo, ki je 13. v mesecu, saj dnevi, ki ji sledijo do Božiča, napovejo vreme vseh mesecev v prihodnjem letu. »Torej, kakšno bo 13., bo januarja, za  naslednji mesec oziroma februar je ključen 14. december in tako naprej po dnevih do svetega večera, ko bomo še posebej pozorni na veter. Kakšen veter vleče na sveti večer, takšen bo ponavadi zaznamoval prihodnje leto,« je razložil Kaplan.

Božič naj bi bil vseeno bel

Kot zdaj kaže za Božič in kot je napovedal Jakob, ki je sicer 25. julija, bi znalo tega dne snežiti. Vsaj nekaj dni. »Rahla otoplitev pred novim letom ne bo pokvarila razpoloženja in tudi najdaljša noč v letu ne bo preveč hladna, vreme bo kar lepo, brez padavin, medtem ko bosta meseca po novem letu bolj snežena, kot si jih upamo zamisliti,« je sklenil Kaplan.