Gre za medgeneracijski dokumentarno-gledališki projekt v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor ter Domom starejših občanov Danice Vogrinec Maribor.

FOTO: Boštjan Lah

18. novembra 2019 bo minilo 120 let odkar je na Osnovno šolo Toneta Čufarja Maribor stopilo prvih 107 dečkov in deklic v tako imenovano trirazrednico. “Prav je, da počastimo častitljivo obletnico naše šole, ki je v preteklih 120 letih nudila priložnosti za učenje in pripravo na življenje toliko generacijam otrok na Pobrežju,” je dejala mag. Špela Drstvenšek, ravnateljica OŠ Toneta Čufarja Maribor. Praznovanje so naslovili: Zrem v zvezde, že 120 let, ker se lahko ponosom ozremo na preteklost, živimo sedanjost in zremo v prihodnost.

V čast velikemu jubileju pripravljajo od oktobra do decembra 2019 kar nekaj prireditev:

– Mednarodni medgeneracijski dokumentarno-gledališki projekt v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor ter Domom starejših občanov Danice Vogrinec Maribor (predstave: 23. 10. 2019 ob 9.35 in 10. 35 na OŠ Toneta Čufarja, Mb in v četrtek ob 17.00 v Minoritih – vabilo v priponki).
– Mednarodna grafična kolonija EKralj, s katero bomo počastili spomin na Ervina Kralja, nekdanjega ravnatelja naše šole in dolgoletnega predsednika slovenskega društva Ex libris, ter hkrati obeležili 120. obletnico šole. Grafična kolonija, na katero bomo povabili predstavnike osnovnih šol iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije in Italije, bo potekala na šoli 6. 11. 2019 z začetkom ob 10.00 (vabilo in opis je v priponki).
– Otvoritev razstave del, nastalih na grafični koloniji EKralj, s kulturnim programom na OŠ Toneta Čufarja Maribor, 6. 12. 2019 ob 17.00.
– Obisk učencev, učiteljev ter direktorjev dveh osnovnih šol iz Srbije (Vrćin pri Beogradu in Sirče pri Kraljevu) v času od 5. 12. do 10. 12. 2019.
– Srečanje sedanjih in bivših delavcev OŠ Toneta Čufarja Maribor ter gostujočih učiteljev iz Srbije na OŠ Toneta Čufarja Maribor, 6. 12. 2019.
– Svečana akademija v Unionski dvorani, 9. 12. 2019 ob 18.00.

Sprehod skozi čas združuje lutkovno, glasbeno in plesno umetnost

Ideja za projekt Sprehod skozi čas je nastala na podlagi predstave z naslovom Georges (2018, Francija) avtoric Julike Mayer, lutkovne ustvarjalke iz Nemčije, in Mylène Benoit, koreografke iz Francije. Njuna uprizoritev raziskuje odnos med preteklostjo in sedanjostjo ter oživlja lutke iz predstav, ki niso več žive. Podobno pot ubira tudi projekt Sprehod skozi čas, ki združuje lutkovno, glasbeno in plesno umetnost. Skozi ustvarjalnost povezuje starejše in mlajše udeležence ter se osredotoča na odnos med generacijami. Med nastajanjem projekta se ustvarjalci – s pomočjo nežive lutke in živega (lastnega) telesa – sprašujejo o odnosu do časa in zgodovine, o tem, kako smo med seboj povezani in kako lahko o tem spregovorimo skozi umetnost.

Lutkovni in plesni izraz pomagata vsem sodelujočim in občinstvu tkati vezi med izkušnjami, spomini, pričakovanji ter domišljijo.

Umetnici sta za projekt uporabili  lutke, ki ne služijo več svojemu namenu in sta jih poskusili ponovno oživiti. Uporabili sta lutke iz predstav Lutkovnega gledališča Maribor: Zakleta princesa (2003), Krst pri Savici (2010), ? zakaj (2011), Ribič Taro (2012) in Rdeča kapica (2012).

Namen projekta je ustvariti uprizoritev, ki se jo bo nato lahko izvedlo tako v ustanovah za starejše občane, kot tudi v šolskem okolju; univerzalno uprizoritev, ki se bo dotaknila tako najmlajših, kot tudi starejših; z namenom, da se vsi spomnimo tega, kar nam je skupno in kar moramo ohranjati: vez med generacijami.

Projekt je omogočil Francosko-nemški kulturni sklad v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji, Goethe-Institutom Ljubljana, Lutkovnim gledališčem Maribor, Osnovno šolo Toneta Čufarja in Domom Danice Vogrinec.