20°C

O Mariborski knjižnici bodo mestni svetniki razpravljali drugič

13.09.2018 ob 18:33 13.09.2018 ob 19:10
Mestni svetniki razpravo o selitvi knjižnice v Centrum umaknili z dnevnega reda.

Mariborski mestni svetniki so danes s preglasovanjem umaknili z dnevnega reda današnje seje razpravo o najnovejšemu predlogu ekipe župana Andreja Fištravca, da se osrednjo enoto Mariborske knjižnice z Rotovškega trga preseli v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum.

S 16 glasovi za in 13 proti so točko umaknili z dnevnega reda, čeprav je župan Fištravec ponovil, da so predlog selitve knjižnice v Centrum pripravili na pobudo vodij svetniških skupin pred pol leta. Poudaril je, da bi bilo treba predlagano dokumentacijo danes sprejeti, saj je prihodnji teden napovedana dražba za Centrum, ki je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in zasebnika. To je potrdil tudi odvetnik DUTB Mirko Bandelj, po besedah katerega bo cena kasneje, ko bodo zaključeni sodni postopki, višja.

Mestni svetniki ogorčeni nad načinom reševanja prostorske stiske knjižnice

Mestne svetnike je nagovorila tudi namestnica direktorice Mariborske knjižnice Slavica Rampih. Dejala je, da v mestu zmanjkuje možnih lokacij za knjižnico, prav tako pa tudi potrpljenja knjižničarjev. “Dejstvo je, da je to ena najhitrejših možnih rešitev za knjižnico,” je poudarila in mestne svetnike pozvala, da o Centrumu opravijo vsaj razpravo.

Mestni svetniki se za to niso zmenili. V razpravi ob sprejemanju dnevnega reda so bili najbolj ogorčeni nad načinom reševanja prostorske stiske knjižnice, saj je bilo s preigravanjem različnih variant potrošenega že veliko časa in denarja. Po ocenah SD je bilo do sedaj porabljenih že najmanj dva milijona evrov iz občinskega proračuna ter izgubljenih več kot deset milijonov evrov evropskih in državnih sredstev, ki bi jih lahko dobili v ta namen.

Po besedah njihovega predstavnika v mestnem svetu Mateja Žmavca bi bilo treba pred odločanjem o rešitvi s Centrumom vsaj zapreti finančno konstrukcijo projekta, ki v trenutni obliki “velik del finančnega bremena prenaša na prihodnjega župana“.

Odločno proti razpravi na današnji seji

Neodgovorno je, da na predzadnji seji tega sestava vsiljujete spet novo lokacijo,” je dejal Milan Mikl iz NLS. “Pred nami so volitve. Trije meseci ne bodo ničesar spremenili,” je dodal predstavnik SMC Damir Orehovec. “O tem naj odloča prihodnji župan in prihodnji mestni svet, ki bo tudi sprejemal proračun, v katerem bo treba zagotoviti manjkajoča sredstva,” je dejala Kaja Medved (SDS).

Neodvisna mestna svetnica in kandidatka za županjo na prihajajočih volitvah Melita Petelin tako kot še nekateri drugi mestni svetniki meni, da bi bilo treba knjižnico ohraniti na sedanji lokaciji. “Sem za knjižnico, a ne za vsak denar,” je dejala.

Bo knjižnica počakala na naslednjega župana?

Za ohranitev knjižnice na Rotovškem trgu se najbolj zavzemajo v SMC, ki so pred leti v ta namen tudi obljubili 2,7 milijona evrov iz državnega proračuna. “Ponovne nove ideje župana po selitvi knjižnice niso resne. S predstavitvijo že sedme nove lokacije župan samo kaže, da nima nobene vizije in strategije razvoja in vodenja mesta,” so izpostavili v stranki.

Fištravec odgovarja, da je bil ta denar obljubljen, ne pa dejansko vključen v državni proračun. “V zadnjih šestih letih smo se intenzivno ukvarjali s problematiko Mariborske knjižnice in iskali najbolj racionalno rešitev. Zato smo obdelali več lokacij,” je pojasnil. “Isti ljudje, ki so pred pol leta predlagali, da se preuči Centrum, zdaj temu nasprotujejo,” je dodal podžupan Saša Pelko, ki vodi županovo svetniško skupino.

Lista za pravičnost in razvoj (LPR) je že pred sejo opozorila, da selitev knjižnice v Centrum nima soglasja arhitekta, ki je izrisal ta objekt. Župan je na začetku današnje seje prebral pismo tega arhitekta, v katerem ta potrjuje, da bi želel biti seznanjen s projektom, a mu ne nasprotuje.

 

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Avstrijsko podjetje išče delavce, plača čez 2000 evrov ter dodatki

Potrebujejo delavce z znanjem nemščine, plačane tudi dnevnice ter 13. in 14. plača.

Eden največjih štajerskih delodajalcev povečuje prodajo in število zaposlenih

Družba za letos načrtuje dodatno rast prodaje v višini 63 milijonov evrov, njihovi najpomembnejš...

FOTO: Umrl motorist, neuspešno so ga oživljali več kot uro

Malo po šesti uri popoldne se je zgodila tragična prometna nesreča.

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

Zadnje novice

To so prosta delovna mesta, ki so trenutno na voljo v Mariboru

V Mariboru in okolici je trenutno razpisanih okoli 700 prostih delovnih mest, nekatera tudi za nedol...

Štajersko podjetje podvojilo svoje prihodke in povečalo število delavcev

Podjetje, ki je nekoč delovalo pod imenom Pinus, je lani dodatno zaposlilo 22 ljudi, tako da jih zd...

FOTO: Na Gruškovju zasačili Srba s kar 4 kilogrami heroina

Dno vozila je bilo neobičajno odebeljeno, zato so uslužbenci FURS postali pozorni.