Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh, ki v Mariboru postavlja unikatne klopi, ki so popestrile že marsikateri kotiček mesta, predstavlja javnosti že 15. takšno klop.

Tokrat so predstavili umetniško delo kiparke Vlaste Čobal Sedmak z naslovom Trenutek stoji ob Dravi in je posvečeno delovanju Slovenskega društva hospic in detabuizaciji smrti. “Avtorica je v svoje delo vnesla zgodbo, povezano z delovanjem hospica, hkrati je lokacijo na desnem nabrežju Drave s čudovitim pogledom na stari Lent potrdil podžupan in arhitekt Gregor Reichenberg,” je povedala vodja projekta Zgodba o klopeh in ljudeh Liljana Jarh, tudi sama prostovoljka v programih žalovanja otrok in odraslih po izgubi bližnje osebe ter detabuizacije smrti.

Postavitev je podprla Mestna občina Maribor

Tokratno postavitev klopi je med drugimi podprla Mestna občina Maribor preko projekta Izboljšajmo Maribor, obenem pa dogodek predstavlja zaključek humanitarne akcije Nemogoče je samo beseda. “Simbolično želimo, da ‘hospic klopca’ predstavlja prostor, kjer se bodo ljudje ustavili, si prisluhnili in začutili zgodbe drugih,” pravijo v društvu Non plus ultra pod vodstvom Roberta Kerežija, ki je organiziralo omenjeno akcijo.

Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh postavlja klopi v Mariboru od leta 2015. Tako želijo povezati različne avtorje, ki so pripravljeni podariti mestu svoje ustvarjanje in z unikatno oblikovanimi klopmi prispevati k umetniški vizualni podobi mesta ter aktivirati prostore druženja.

Klopi oblikujejo znani slovenski umetniki

Klopi, ki jih oblikujejo kiparji, slikarji, arhitekti ali industrijski oblikovalci, po besedah Jarhove presežejo osnovno namembnost, postanejo mesta vsebine, imajo ime in sporočilnost, pripovedujejo zgodbo lokacije, na kateri so postavljene.

Doslej so postavili klop med drugim pred osnovno šolo, študentskimi domovi, gledališčem in protestantsko cerkvijo. Sodelujejo tudi znana imena, kot sta na primer kiparka Metka Kavčič, ki je oblikovala klop pri Sodnem stolpu, in slikar Vojko Pogačar, ki se podpisuje pod klopjo pred časopisno hišo Večer na Trgu Leona Štuklja.