Ob pitniku puščajo smeti, med drugim tudi pasje iztrebke, zato je bil vodja koče primoran zapreti vodo.

“Ker nam v zahvalo da vam 24 ur omogočamo vodo, kljub opozorilom puščate pri umivalniku pasje lztrebke, je do nadaljnjega voda zaprta,” je zapisal vodja koče na Trikotni jasni na Pohorju. Le zakaj neki bi ob umivalniku s pitno vodo kdo puščal pasje iztrebke, ni jasno, a očitno ne gre za osamljen primer. Pred časom so zaradi neotesanih lastnikov psov, ki iztrebkov ne znajo ali nočejo vreči v koš, ob pitniku pritrdili napis: “Opozorilo, v kolikor boste puščali pasje iztrebke pri umivalniku, bomo zaprli vodo.” In zgodilo se je točno to.

Na Pohorju brez košev za smeti

Marjan Tišler, najemnik omenjene koče, ki se nahaja nekje med Vzpenjačo in Kočo Luka, je za naš portal dejal, da so daleč naokrog edini, ki imajo na voljo svežo, pitno vodo. Kot pravi, je največji problem ta, da na območju Pohorja praktično ni košev za smeti in da morajo najemniki oziroma lastniki koč smeti odvažati sami, in sicer že 15 let. Seveda pa pomanjkanje košev ne sme postati izgovor sprehajalcev psov in drugih, ki ustvarjajo odpadke, da jih potem puščajo ob edinem pitniku vode daleč naokrog.

Tišler se je medtem že omehčal in nam dejal, da bodo vodo odprli že danes, saj ljudje vendar morajo piti. Je pa z opozorilom želel osvestiti mimoidoče, ki za seboj puščajo odpadke.

Lastnik zemljišča je država, zato na občini ne morejo ukrepati

Na občini so nam odgovorili, da je problem kakopak v lastništvu tega ozemlja. Parcela v neposredni okolici koče na trikotni jasi je v lasti Republike Slovenije, zato je lastnik dolžan izvajati vse ukrepe na tej površini.

“Na tem območju v okviru javne gospodarske službe (Snaga d.o.o.) čiščenja ne izvajamo. Občane naprošamo, da pasje iztrebke odnesejo s seboj v dolino, kjer so prvi koši v pristojnosti MO Maribor,” so za naš portal odgovorili na našem portalu.