“Siti smo biti periferija. Ko ministrstvo opomnimo na naš problem, nam dajo preprosto vedeti, da bodo stvari uredile, ko se pač bodo. Mi pa čakamo.”

Zadnje čase se veliko piše o pregorelosti družinskih zdravnikov, njihove desne roke pa se pušča v ozadju. »Mi veljamo za periferijo,« je za naš osrednji mariborski portal Maribor24 povedala Slavica Mencingar, medicinska sestra iz ZD v Gornji Radgoni in predsednica v sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Kljub nagradam še vedno pregorevamo

Minister za zdravje kot rešitev nakazuje nagrajevanje bolj obremenjenih zdravnikov. Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) razume opozorila in podpira predloge boljše vrednotenje najbolj obremenjenih zdravnikov družinske medicine, a obenem opozarja, da nobena nagrada ne bo zmanjšala njihove preobremenjenosti in posledične izgorelosti. Enako velja seveda tudi za sestre. »Problem je, da je vedno le ena sestra na zdravnika,« za naš portal poroča Mencingarjeva. Skrajšuje se tudi ležalna doba v bolnišnicah, posledično je tako več obiska pri prevezah in podobno.« Velik problem predstavlja tudi e-naročanje, katero bi moralo delo sester prej olajšati, kot ga dodatno bremeniti. »Pa temu ni tako. Tak sistem je preobremenjujoč, ker je tako nastavljen. Nekdo se recimo naroči preko sistema, a sestra ne ve, kako nujno je njegovo stanje. Tako ga naroči čez tri dni, ko bi moral recimo priti takoj,« še pove za naš portal.

»Stvari bodo urejene, ko bodo«

Česar v SDZNS nikakor ne morejo razumeti, je dejstvo, da minister za zdravje v tej zgodbi povsem ignorira medicinske sestre, ki so prav tako preobremenjene in izgorele, na kar SDZNS opozarja ministre, vlade in ostale pristojne že več let. Nazadnje je SDZNS prav na to in še druge pereče težave, ki se ne rešujejo, opozoril že v pismu sredi letošnjega januarja. »Kljub pozivom, naj se nekaj spremeni, nam dajo preprosto vedeti, da se bodo stvari uredile, ko se pač bodo,« je razočarana Mencingarjeva. Žal se tudi različne zdravniške organizacije zelo redko – ali pa sploh ne – spomnijo medicinskih sester kot dela tima, pa čeprav je prav medicinska sestra na primarnem nivoju oziroma v ambulanti družinske medicine razpeta med zdravnikom in bolnikom ter je najtesnejša sodelavka zdravniku v timu.

»V SDZNS se zavedamo, da so zdravniki, ki imajo povečano število pacientov, zelo obremenjeni, toda te iste paciente obravnava tudi medicinska sestra! Kako potem bolje ovrednotiti in tako zavzeto zagovarjati samo eno poklicno skupino, če pa je delo v ambulanti družinske medicine izrazito timsko delo?! Povrhu vsega pa je delo medicinskih sester v ambulantah, kakor tudi povsod drugod, izrazito podvrednoteno.,« piše v objavi za javnost Mencingerjeva.

Favoriziranje enih, ignoriranje drugih

Kot še piše, je zanjo problem v sistemu, ki očitno favorizira eno skupino, druge pa prezre. Pa vendar imajo v SDZNS že dalj časa pripravljen predlog morebitnih sprememb, ki bi znatno olajšali delo in vsaj delno preprečili odhajanje v tujino ter izven poklica. »SDZNS pa ob tej priložnosti ministra Sama Fakina sprašuje, ali se zaveda, da so medicinske sestre najštevilčnejši profil zaposlenih v zdravstvu in da na njih ne sme nikoli (več) pozabiti, še zlasti, ko bo hotel na kakršenkoli način izboljšati zdravstveni sistem.«