V mariborski stolnici bo polnočno mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Na predvečer božiča bodo po cerkvah potekale polnočnice, še prej pa bodo verniki v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce. V mariborski stolnici bo polnočno mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Papež v Vatikanu

Papež Frančišek bo na sveti večer vodil polnočnico v baziliki svetega Petra v Vatikanu. Slovesno bo tudi v Betlehemu, kraju rojstva Jezusa Kristusa, kjer bo mašo daroval poglavar katoliške Cerkve v Sveti deželi Pierbattista Pizzaballa. Božič je eden največjih krščanskih praznikov, saj kristjani verjamejo, da je z Jezusovim rojstvom na svet prišel odrešenik. Na njegovo rojstvo se pripravljajo v adventu, ki se je letos začel 1. decembra, sklenil pa se bo danes.

Pred polnočnicami postavitev jasli in božičnega drevesca

Številni na sveti večer pred polnočnicami postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce.

Središče jaslic je božja družina z Jožefom, Marijo in malim Jezusom. Del jaslic je pogosto tudi betlehemska zvezda, ki je po pripovedi iz Svetega pisma trem modrecem pokazala pot do mesta Jezusovega rojstva.

Posebne poslanice škofov

Škofje katoliške in evangeličanske cerkve namenijo vernikom pred božičem tudi posebne poslanice. Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji so zaželeli, naj bo prihod učlovečene božje besede v našo deželo in med nas tako uspešen, kot o božji besedi piše prerok Izaija. Po njihovem voščilu naj novorojeni bojevnik prevetri in prezrači našega duha ter razvedri in na široko odpre naša srca.

Božič govori o rojstvu Odrešenika

Evangeličanski škof Leon Novak pa je v poslanici spomnil, da božič govori o rojstvu Odrešenika v Betlehemu. Evangeliji po njegovih besedah opisujejo prihod božjega sina v ta svet, njegovo rojstvo pa je začetek zgodovine božjega odrešenja za vse človeštvo. Božič je hkrati sporočilo vsakemu izmed nas, da ga Bog ljubi in hrepeni po njem, je navedel. Katoličani in evangeličani praznujejo božič 25. decembra, pravoslavni pa zaradi uporabe drugačnega koledarja 7. januarja.

STA