Karl Vogrinčič iz Pernice se s čebelarstvom ukvarja že 50 let, z apiterapijo pa zadnjih 15 let. Čebele želi razumeti na kozmični način, občuduje dela dr. Filipa Terča, ki je bil začetnik sodobne apiterapije na naših tleh.

Vogrinčič pravi, da je prostor za apiterapijo izdelal prvenstveno za svojo družino, a ga sedaj ljudje, ki si želijo, da jim pomaga, najdejo kar sami. Sicer spada k majhnim čebelarjem, ima le nekaj panjev. »Delam mimo pohlepa, meni ni bistveno, koliko bo čebela prinesla, to delam ljubiteljsko. Problem današnjega časa je, da s čebelami komuniciramo na materialnem nivoju,« razlaga Vogrinčič

Meni, da se v znanosti še vedno pravzaprav ne ve, kaj vse čebela daje in zakaj je na planetu. »Mislimo, da je to med in cvetni prah, a to so njeni produkti, za njeno preživetje, ki jih mi krademo in jih s tem slabimo. Moja filozofija je drugačna, saj se ukvarjam z antropozofijo, po vzoru dr. Steinerja, ki je čebelji panj primerjal s človeško glavo. Dejal je, da ko stojimo pred panjem, si lahko predstavljamo, da kozmos vstopa v nas.«

Strup za zdravljenje

Čebelje pike so za zdravljenje revmatoidnega artritisa uporabljale že antične kulture kot so bili Egipčani, Kitajci in Grki. V moderni dobi pa je ta terapija doživela razmah po letu 1888, ko je češki zdravnik Filip Terč, ki je deloval prav v Mariboru, ugotovil povezavo med čebeljimi piki in revmatoidnim artritisom. Terč je bil verjetno prvi zdravnik, ki je artritis zdravil s čebeljimi piki. Njegova študija je nedvomno potrdila zaviranje vnetnih učinkov in prenos bolečinskih dražljajev.

Analgetični in protivnetni učinek čebeljega strupa apiterapevti priporočajo za zdravljenje kroničnih bolečin, vnetij, sklepnih obolenj (revmatoidnega artritisa) in poškodb. Znižuje tudi krvni tlak, zmanjšuje količino holesterola v krvi, povišuje splošno napetost mišičnega tkiva, povišuje delovno sposobnost organizma in zdravi bakterijske diareje.

Čebelji strup lahko vnašamo v organizem na različne načine: s piki čebel, v obliki mazila, injekcij, z masiranjem s posebnimi kremami in mazili, z elektro-galvanskimi aplikacijami, z inhalacijami, oralnim uživanjem ali z akupunkturo. Kljub temu, da so rezultati zdravljenja s čebeljim strupom izredno pozitivni, uradna medicina tovrstnega pristopa ne priznava, zaradi možnosti alergij oziroma antifilaktičnega šoka. »Apiterapija je za zdaj v vseh državah Evropske unije nelegalna. Mislim, da je to tudi zaradi interesov farmacije, saj bi lahko z apiterapijo prihranili marsikatero tableto,« pravi čebelar.

Obliži z informacijo strupa

Vogrinčič je dolgo raziskoval, kako bi lahko namesto direktnega strupa uporabil le njegovo informacijo – tako bi bila možnost za antifilaktični šok izključena, pa tudi čebele ne bi rabile umreti. S celjskim inovatorjem Vilijem Poznikom sta razvila tehnologijo informiranja izdelkov. Izdelala sta nalepke APIT, ki vsebujejo čebelji strup, a ne morejo povzročiti alergije. Za izdelavo takšne nalepke je potrebno malo strupa, pridobljen pa je s postopkom, pri katerem čebele ostanejo žive in ne oslabijo preveč. Pred vhod v panj se namesti ploščico z žičkami pod nizko električno napetostjo, ki jih iritira, da iz zadka spustijo kapljico strupa.

Nalepke nato delujejo tako, da jih zalepimo kamorkoli na obolelo mesto in pustimo, da izvajajo svoj namen zdravljenja. »Nalepko nalepimo na boleče mesto in so trajne, delujejo dokler se ne strgajo.« Dosedanja raziskovanja potrjujejo njihov učinek pri boleči hrbtenici, pri bolečinah v sklepih in bolečemu veznemu tkivu, pri udarninah, glavobolih, zobobolih, bolečih menstruacijah…

Apiterapija je kakršna koli uporaba čebeljih produktov

Karl Vogrinčič  na vprašanje, kaj vse sploh spada pod apiterapijo odgovori, da je to vsakršna uporaba čebeljih pridelkov: »Že če uživate med, je to apiterapija, cvetni prah ali katerikoli drugi produkt čebel.« Čebela ima šest produktov – tri iz narave in tri iz svojih žlez. Vse, kar čebele izdelajo je hranljivo in zdravilno. »Iz žlez pridobimo čebelji strup, vosek in matični mleček, med, cvetni prah in propolis pa čebela nabere iz narave.«

Biodinamična načela čebelarjenja se ljubitelj narave trudi uporabljati tudi za apiterapijo. Postavljene ima AŽ panje, ki so z zadnje strani urejeni tako, da omogočajo postopke različnih terapij. Za panji ima urejen prostor, kjer izvaja masaže z medom, terapije za dihala, zvočno terapijo, ponuja pa tudi možnost prenočitev.

Čebele oddajajo posebne vibracije

Vsa terapija, ki jo je izvaja je premišljena in ima cilj zdraviti. Na primer z medeno masažo hrbta se ukvarja po točkah, podobnim refleksnih točkam na stopalu – vsaka tretira drugačno bolečino v telesu. V čebelarstvu Vogrinčič imajo tudi komoro za meditacijo, kjer je prek inhalatorja mogoče vdihavati aerosole čebeljih izdelkov direktno iz panja. Vogrinčič pove, da se je nedavno pri njih zdravila gospa z močno zmanjšano funkcijo pljuč. Terapijo je obiskovala en teden, dvakrat na dan, nato pa se je odpravila k pulmologu »in ta ni mogel verjeti, kako se je stanje v tako kratkem času za toliko izboljšalo,« opisuje Vogrinčič.

Čebelar je nato z nihalom pokazal tudi, kako pomembno je, s katero stranjo je v satovje v okvirjih v panj vloženo drugo ob drugo. Nihalo pokaže, da ima ena stran satov pozitivni, druga pa negativni naboj; vsi sati morajo biti zato zloženi tako, kot so jih zgradile čebele. Neverjetno je, koliko vibracij začutimo že, če nad satovjem podržimo dlani.

Prihajajo ljudje iz vsega sveta

Biodinamični čebelar pripoveduje, da je bila pri njih gospa iz Nizozemske, ki boleha za Lymovo boleznijo. V čebelnjaku je bivala en mesec in bila deležna apiterapije vseh vrst. »Že po enem tednu terapije se je z nami odpravila na celodnevni izlet in bila je polna energije. Ljudje kar niso mogli verjeti, da ta ženska boleha za težkim bolezenskim stanjem.«

Knjiga gostov pa razkriva navdušene goste iz celotnega sveta. Pozitivne izkušnje so v zadnjih nekaj letih naštevali obiskovalci iz različnih zveznih držav Amerike, iz Tajske, Kitajske in drugih azijskih, kot tudi arabskih držav. Vogrinčič pravi, da še sam ne ve, kako najdejo: »Pokličejo me po telefonu in se najavijo za obisk. Mi vse z veseljem sprejmemo.« Odzivi iz vsega sveta kažejo, da je morda čas, da se vrednotenje apiterapije spremeni. Takšna praksa bi bila v Sloveniji, kot zibelki sodobnega čebelarstva in apiterapije, več kot primerna in dobrodošla. Tako za nacionalno zdravje, kot tudi za prepoznavnost na turističnem zemljevidu.