Gradnja cevovoda iz doline na Pohorje bi po besedah Danila Burnača stala kar 2,5 milijona evrov.

Če so uporabniki vodovoda v občini Hoče-Slivnica nedolgo nazaj imeli težave na vodovodnem sistemu Čreta, saj so opozarjali, da je zaradi vdora površinske vode v vodna zajetja nujno prekuhavanje pitne vode, se težave z oskrbo vode obetajo tudi ljudem, ki živijo na Pohorju.

Kritična oskrba s pitno vodo

Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač je namreč v pogovoru za dnevnik Večer med drugim o vlaganju v obnovo omrežja opozoril tudi na kritično oskrbo s pitno vodo na Pohorju. Gradnja cevovoda iz doline na Pohorje bi namreč stala kar 2,5 milijona evrov.

Težave zaradi podnebnih sprememb

Vode na Pohorju zaradi podnebnih sprememb po njegovih besedah enostavno ni več dovolj. »V zadnji zimi omembe vrednih padavin praktično ni bilo kar štiri mesece. Problem, kako do pitne vode, imajo vsi hoteli,« je dejal Burnač in dodal, da bodo enkrat morali sprejeti tudi to odločitev.

Cevovod na Pohorje bi lahko financirala država

V nadaljevanju pogovora je še pojasnil, da je vodovod soglasodajalec v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja. »V primeru, če povezovalni cevovod ne bo zgrajen, tudi v prihodnje za gradnje na Pohorju ne bomo več mogli dati zelene luči,« je poudaril Burnač, ki obenem upa, še posebej, ker bi bil za mariborsko, ruško in hoško občino to (pre)velik zalogaj, da bi cevovod na Pohorje financirala država, lahko tudi v okviru zakona o Pohorju.