Mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je gostila že 20. državno robotsko tekmovanje za študente in dijake – Mariborski robotski izziv, s katerim želi popularizirati tehniko ter spodbujati inovativnost in tekmovalnost med mladimi.

Od leta 2000, odkar v Mariboru poteka omejeni dogodek, se je na tekmovanjih zvrstilo že več kot 3000 osnovnošolcev in srednješolcev. Sicer pa vsako leto sočasno z robotskimi tekmovanji poteka tudi predstavitev robotov, zgledov njihove uporabe ter učnih materialov in opreme za pouk tehnike, računalništva in naravoslovnih predmetov.

Dogodka se je udeležilo okoli 350 mladih iz Slovenije, pa tudi iz Hrvaške in Slovaške.

Veliko število prijavljenih ekip

Udeleženci so se pomerili v treh različnih tekmovanjih in v več kategorijah. V najstarejšem slovenskem robotskem tekmovanju z mobilnimi roboti, kjer so se merili v vožnji po velikem labirintu, je sodelovalo okoli 20 ekip srednjih tehniških šol in študentov, v disciplini ROBOsled pa kar 54 osnovnošolskih ekip.

Največ prijav so organizatorji prejeli v petih različnih disciplinah tekmovanja RoboCupJunior za osnovnošolce in srednješolce, med katerimi so tudi ekipe iz Hrvaške in Slovaške. Med najbolj atraktivnimi za gledalce je bilo spet tekmovanje v nogometu, kjer so se letos pomerile štiri ekipe.

Roboti, ki delujejo avtonomno

Mladi udeleženci tekmovanja, ki jih spremlja okoli 70 mentorjev, lahko v vseh disciplinah sodelujejo le z lastno konstruiranimi mini mobilnimi roboti, ki jih sicer lahko dopolnjujejo s komercialnimi sestavljankami, a morajo ti delovati povsem avtonomno.

Slednje je namenjeno osnovnošolcem, dijakom in študentom, ki jih veselijo tehnika, robotika in mehatronika. Na Inštitutu za robotiko mariborske fakultete želijo tudi na ta način popularizirati študij tehnike, saj menijo, da so omenjene tehnične vede tiste, ki določajo naš prihodnji razvoj.

STA