Večinoma si kolesa izposojajo tujci, veliko zanimanje pa je tudi med Erasmus študenti, ki si ponavadi kolo izposodijo za kar cel semester.

Vse več ljudi v Mariboru kolesari, večina občanov sicer ima svoje kolo, kar se tudi pozna pri izposoji koles, kot tudi ceni le-te. A vseeno je v Mariboru veliko ponudnikov, ki izposojajo kolesa tako predvsem turistom, kot tudi Erasmus študentom.

V Turistično-informacijskem centru na Partizanski cesti imajo na razpolago okoli 10 mestnih koles, od tega 6 ženskih in 4 moška. Cena izposoje je 5 evrov za 3 ure ter 10 evrov za izposojo kolesa za več kot 3 ure. Ob vsaki izposoji je potrebno plačati varščino v višini 20 evrov ter doplačati za čelado ali otroški sedež.

FOTO: Urška Slakonja

Nekoliko naprej po Partizanski cesti se nahaja Center mobilnosti, kjer imajo na voljo približno 30 koles. “Za izposojo se večinoma odločajo tujci oz. turisti, veliko povpraševanja pa dobimo od Erasmus študentov v Mariboru,” pripovedujejo. Cena izposoje znaša 10 evrov na dan, medtem ko velja za Erasmus študente enotna cena semestrskega najema za 60 evrov.

Na izlet z električnim kolesom?

V Mariboru je možen najem tudi električnih koles, ki si jih je moč izposoditi na Gosposki ulici v OVeNturi, kjer si je moč izposoditi kolesa vse od 1 ure do 1 meseca, cena pa se giblje od 4 do 250 evrov.

V OVeNturi ponujajo tudi možnost skupinskega najema koles, kar je možno pri izposoji 4 koles ali več, kjer pa se cene gibljejo od 3 evre na uro do 210 evrov na mesec. V ponudbi pa je tudi vikend najem koles, ki bo posameznika prišel 30 evrov od petka do nedelje, skupino pa le 25 evrov. Vsem uporabnikom pa je na voljo sodobna aplikacija, kjer se lahko izvrši rezervacija in plačilo.

Na voljo so tudi kolesa na Studencih na Erjavčevi ulici 5, kjer se lahko izposodijo navadna ali električna kolesa, kjer se cene gibljejo od 3 evrov na uro pa vse do 56 evrov za tedenski najem.

Commuters on bicycle in the city.

Treking kolesa na voljo na dveh lokacijah

Ponekod so na voljo tudi downhill kolesa in cross country, ki so na voljo pod Pohorjem v SB Shopu, cene pa se gibljejo med 20 in 55 evrov na dan. Kot posebno ponudbo pa ponujajo dostavo koles na dogovorjeno lokacijo.

V Drava Centru pa imajo na voljo 3 treking kolesa, z izredno zmogljivo baterijo, za dnevni izlet boste odšteli 25 evrov. Za isto ceno pa se lahko odpeljete iz Malečnika pri Pizzerii Črni Baron.