V Mariboru v prostorih GT22 deluje fotografska platforma, ki želi fotografijo razvijati širše kot samo na papirju. Odprta temnica, ki jo lahko najame vsak, ki se ukvarja s fotografijo je stičišče mladih pa tudi malo starejših mariborskih fotografov.

Mišnica je dobila ime po Mišu Hochstaterju, ki je mladim nadobudnim fotografom poklonil svoj celotni črno-beli romantični laboratorij in jim tako omogočil vzpostavitev temnice. »Mišnica želi povezovati, izobraževati, raziskovati, ustvarjati in gojiti. Doma, na tujem, povsod,« razlaga Gregor Salobir, ki je del ekipe Mišnice že okoli pet let.

Mišnica je posledica programa EPYC v letu Evropske prestolnice mladih, ko je le-ta združil nekaj zelo proaktivnih mladih mariborskih fotografskih navdušencev, ki so pod okriljem Društva za razvoj filmske kulture in ob podpori Ustanove Fundacija Sonda tehnično vzpostavili temnico, ki je odprta in na voljo vsem mladim, ki jih zanima fotografija, tistim ki si želijo nadaljevati z delom in nadgrajevati svoje znanje kot tudi tistim, ki so v polju fotografije šele začetniki.

Izmenjava izkušenj in delo z minimalnimi stroški

Poleg tega, da lahko v Mišnici mladi sami razvijajo svoje fotografije po minimalnih stroških materiala, pomeni to stičišče mladih fotografov tudi izmenjevalnico fotografskih znanj in izkušenj, tako v digitalni kot analogni fotografiji, kjer izkušenejši v obliki tedenskih konzultacij (po predhodni najavi) ostalim zainteresiranim nudijo mentorstvo skozi praktično delo.

Mladi lahko tako v Mišnici pridobivajo specifična fotografska znanja in se usmerjajo glede na lastno zanimanje, od dokumentarne, modne, športne ali press fotografije, do fotografije dogodkov. »K nam lahko pride kdorkoli, ki ga zanima fotografija ali pa želi razviti svoje fotografije. Lahko nas pokliče ali napiše e-mail. Ravno prejšnji teden je bil pri nas gospod, ki je bil najprej na delavnici, a ker doma nima tako opremljene temnice, da bi v njej lahko izdeloval povečave, jo je najel pri nas,« razlaga Salobir.

Za fotografijo navdušijo marsikaterega šolarja

Mentorji Mišnice aktivno sodelujejo z različnimi mariborskimi kulturnimi ustanovami. Redno sodelujejo v projektu Kulturni dnevnik, ki je program Narodnega doma Maribor, čigar namen je vzpostavitev združene kulturne ponudbe, v sklopu katere se osnovnošolci seznanijo z delom umetnikov iz različnih vej kulture in umetnosti. V sklopu projekta mentorji predstavijo teoretično in praktično plat fotografije osnovnošolcem. »Z ekipo vodimo delavnice, razvijamo filme, učimo, prirejamo razstave… Če je zanimanje, sodelujemo tudi z Erasmus študenti. Študent Néstor Yáñez Rodríguez iz Španije je v Mariboru posnel celo dokumentarni film o slovenski fotografiji, v sklopu svoje diplomske naloge. Mišnica je sodelovala kot “vodič”, ki je avtorju pomagal pri raziskavi. Ukvarjamo se tako z digitalno kot z analogno fotografijo, sodelujemo z različnimi kulturnimi ustanovami,« pravi Salobir. Mentorji Mišnice prav tako redno izvajajo delavnice v sklopu Vilinskega mesta. »Večkrat se tudi kdo navduši in pride k nam nazaj, to so predvsem srednješolci. Čuti se, da se zanimanje za analogno fotografijo ponovno povečuje,« doda.

 

Številne alternativne možnosti razvijanja fotografij

Mišnica je skozi svoje leta obstoja organizirala in izvedela številne delavnice in tečaje na področju analogne fotografije. Prav v času našega obiska se je pri njih oglasil Matjaž Vertuš, ki se že dalj časa ukvarja fotografijo in se je pričel učiti samostojnega razvijanja.To je bil njegov prvi obisk v sklopu individualnega tečaja črno-bele analogne fotografije. »Zaenkrat sem nosil svoje filme razvijati drugam, sedaj pa bi rad še sam razvijal,« je dejal. Salobir mu je teoretično predstavil temnico in delo v njej (tako potek razvijanja filma kot tudi izdelavo povečav) in dokazal, da fotografijo zares dobro obvlada.

Matjaž Vertuš

V Mišnici izvajajo tudi številne alternativne procese s fotografijo, »na primer cianotopijo, ki se da delati na različne materiale – papir, blago, steklo, ustanovni član Mišnice, Andrej Firm in njegova prijateljica, fotografinja, Katja Goljat pa fotografije delata celo na steno. Prejšnje leto smo v sodelovanju z Žanom Koprivnikom izvajali tudi delavnico mokrega kolodija, kar pomeni fotografije na steklo ali pa delavnico črno-bele analogne fotografije in cianotopije,« opisuje mentor.

 

Spodbujali bodo turizem

V načrtih imajo izposojevalnico fotoaparatov, ki je za zdaj še v povojih, a jo želijo vzpostaviti kmalu; »želeli bi si, da bi različne fotoaparate izposojali turistom za bolj posebno raziskovanje mesta. Moja ideja je še manjša knjižnica s knjigami o fotografiji,« našteva Salobir.

Organizirali so že tudi fotosprehode po Mariboru, tudi z mobilnimi telefoni. »Fotografiranje je v porastu na vse načine – tako analogno kot tudi z mobilnimi telefoni. Dandanes takoj, ko kaj vidimo, vzamemo mobitel.« Največja želja ekipe Mišnice je, da bi prostor v prihodnje postal zbirališče vseh zainteresiranih mladih mariborskih fotografov, »da bi vsak imel tukaj svojo omarico in ključ in bi lahko tukaj delal,« pove Salobir in doda, da si gotovo želijo ponujati še več kvalitetnih izobraževalnih vsebin in najpomembneje – ohraniti in deliti znanje analogne fotografije mlajšim generacijam.