Mestni svetniki imajo na dnevnem redu še drugo obravnavo predloga o dvigu komunalnega prispevka, razvojni program izobraževanja odraslih za naslednjih pet let in predlog poimenovanj petih novih ulic na Studencih.

V Mestni občini Maribor so pred tremi leti poverili izvajanje storitve mestne blagajne banki, a se je izkazalo, da ta ni tako ugodna, kot je takrat kazalo. Zato so se odločili, da storitev ponovno prevzame občinsko podjetje. Tako bo, če bo odločitev potrdil mestni svet, mestna blagajna po novem na glavni avtobusni postaji.

S to spremembo pričakujejo pocenitev stroškov izvajanja mestne blagajne in posledično več zanimanja za takšen način plačevanja položnic, je na današnji novinarski konferenci povedala pomočnica direktorja mestne uprave Mateja Cekić.

Delavska hranilnica ima sklenjeno pogodbo z občino do 7. februarja 2020, zatem pa naj bi se mestna blagajna preselila pod okrilje občinskega podjetja Marprom, ki skrbi tudi za mestni avtobusni promet in žičnice. Pred vključitvijo banke je za mestno blagajno, kjer lahko občani plačujejo položnice za občinske storitve brez stroškov provizije, skrbelo komunalno podjetje Snaga, na letošnjem poizvedovanju pa je zanimanje za sodelovanje pokazala le Pošta Slovenije, a je postavila še višjo ceno od Delavske hranilnice.

O čem še bodo odločali danes?

Mestni svet bo v prvi obravnavi odločal o tem na današnji seji. Mestni svetniki imajo na dnevnem redu med drugim še drugo obravnavo predloga o dvigu komunalnega prispevka, razvojni program izobraževanja odraslih za naslednjih pet let in predlog poimenovanj petih novih ulic na Studencih. Po besedah vodje službe za delovanje mestnega sveta Rosane Klančnik je prihodnje leto pričakovati še več takšnih predlogov, saj se v Mariboru pospešeno gradi nova stanovanja.

Župan Saša Arsenovič je danes med drugim potrdil, da se je našel investitor za gradbeno jamo neuspelega projekta Maks na desnem bregu Drave. Potem ko kuvajtski poslovnež Hilal Arnaout ni uresničil ideje o ameriški univerzi, naj bi tam zrasli stanovanjski bloki. “Zelo smo blizu tega, da se tam začne gradnja. So še nekateri zapleti glede spomeniškega varstva, a verjamem, da bomo našli skupen jezik,” je povedal župan.

Bomo dobili mednarodno šolo?

Na občini po njegovih besedah med drugim pripravljajo razpis za zamenjavo javne razsvetljave z energetsko učinkovitejšo, delajo pa tudi na tem, da bi mesto dobilo mednarodno osnovno šolo. “To bi nam omogočilo več znanja tujih jezikov za naše občane, hkrati pa prišlekom z znanji in veščinami iz tujine omogočilo, da se priseljujejo z družinami,” je povedal.

Že na dopisni seji pred dvema tednoma je mestni svet potrdil še zadnjega člana uredniškega odbora občinskega časopisa. Ta položaj bo namesto Zdenke Križanič iz svetniške skupine prejšnjega župana Andreja Fištravca, ki je odklonila sodelovanje, zasedel Matej Žmavc iz SD.

Dopisno so mestni svetniki tudi potrdili spremembo občinskega odloka o izbiri in sofinanciranju dejavnosti izvajalcev letnega programa športa. Po navedbah županovega kabineta gre za manj zahtevno spremembo, ki postavlja vseh 14 športnih panog prve skupine lokalnega pomena v enakopraven položaj pri kandidiranju za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa v občini za leto 2020.

Nekateri so bili sicer kritični, češ da je sprememba pisana na kožo predsednika Športne zveze Maribor Tomaža Barade, saj bo do denarja po novem upravičen tudi kikboks. “Že lani je dvignilo precej prahu, ali je Tomaž Barada upravičeno prejel sredstva za plačilo trenerja za panogo kikboks, saj ta ni olimpijski šport. Zdaj pa smo zato, da to ne bi bil več problem, spremenili kar odlok,” je za časnik Večer povedal mestni svetnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič. Nasprotno Barada pravi, da je sprememba upravičena, saj je kikboks uvrščen v prvo skupino športov predvsem in izključno na podlagi dosežkov, ki ustrezajo kriterijem.

STA