Tokrat v naši rubriki MB INtervju na vprašanja odgovarja predsednik uprave Nove KBM, John Denhof.

Kaj je tisto po čemer je Maribor po vašem mnenju drugačen od preostalih mest v Sloveniji? 

Imam širši pogled na to vprašanje, saj sem živel v nekaterih najbolj razburljivih mestih na svetu, London, Madrid, New York, Frankfurt, Singapurju, itd. Zame ima Maribor veliko za ponuditi, ne glede na njegovo relativno majhnost. V bistvu mesto ponuja neverjetno kakovost življenja. Tukaj so čudovite gore in narava, bogata kultura in zgodovina, odlična hrana in vino ter prijetni ljudje.

Maribor ima v primerjavi z ostalimi slovenskimi mesti svoj lasten priokus. Maribor opisujem kot zelo prizemljeno, preudarno mesto. Ima neodvisen, navihan in bojevit značaj, ki mi je všeč. Samo poglejte si kip Bachusa (bog grozdja in rodovitnosti) na Grajskem trgu, in videli boste o čem govorim.

Menite, da občani Maribora cenijo mesto in njene znamenitosti? 

Mislim, da ima večina Mariborčanov rada svoje mesto, opazil pa sem, da ljudje, ki živijo v Mariboru in niso nikoli živeli zunaj mesta, ne cenijo dovolj, kako dobro se jim godi. Tukaj praktično ni prometa. Narava je čudovita. Gospodarstvo dobro deluje in mesto ponuja veliko možnosti za podjetništvo. Maribor ima tudi veliko prireditev in veliko kulture, kot je recimo Festival Lent, če omenim samo eno stvar. Včasih je potrebno pogledati skozi oči tujca, da vidiš vse to.

Kot tujec v majhnem mestu, kot je Maribor, kako bi ga opisali svojim prijateljem?

Maribor je skriti zaklad. Ko na svojem družbenem omrežju delim fotografije Maribora, večina ljudi reče “vau, kako je lepo,” ali “čudovito mesto”. Kar je res.

Maribor in Slovenija sta na splošno še dobro ohranjena skrivnost in moji prijatelji so pozitivno presenečni, ko pridejo na obisk.

Ljudje iz tujine se pogosto ne zavedajo kako centralen je Maribor lokacijsko v Evropi ali kako blizu je drugim zanimivim krajem, kot so Budimpešta, Benetke, Zagreb, Dunaj in ostala.

Kaj bi rekli, da Mariboru manjka, da bi postal prodoren, da bi se zanj začela zanimati velika podjetja in tukaj vlagala svoja sredstva?

Maribor ne tekmuje samo s preostalimi slovenskimi mesti za poslovanje – tuja podjetja imajo veliko možnosti kje odpreti svoj posel, pripeljati službe in poslovne priložnosti za lokalni trg. Če želi Maribor privabiti več tujih naložb, ima pred sabo še veliko dela, po mojem mnenju. Za začetek, Maribor nima prave šole v angleškem jeziku. Sam sem moral svojega sina vpisati v avstrijski Gradec, zaradi omejenih možnosti tukaj. Drugič, tukaj je lahko velik izziv pridobiti delovno dovoljenje, v kolikor ste izseljenec. V Singapurju za primerjavo, delovno dovoljenje izdajo v enem dnevu. Kljub vsemu, sem zelo optimističen, da lahko Maribor okrepi svojo infrastrukturo in učinkovito konkurira drugim mestom v regiji.

Nekatera mesta so ustvarila in izvajajo zelo privlačne programe za privabljanje tujih in novih podjetij. Maribor bi lahko to tudi storil, saj ima v bistvu vse, kar potrebuje za uspeh.

Kot priseljenec, kaj najbolj pogrešate v Mariboru?

Iskreno, tukaj ne pogrešam veliko. Tukaj je moj dom in ga obožujem. Najbolj pogrešam prijatelje, ki sem jih pustil za sabo v ostalih mestih.

Počasi se bližajo lokalne volitve, kaj mislite, da bi moral novi župan narediti najprej? 

Katerikoli kandidat bo zmagal na volitvah, mora sprva zgraditi močno ekipo. Celo najboljši vodja se bo zmeraj naslanjal na druge, da lahko uresniči svojo vizijo.

Kje je vaš najljubši kotiček v Mariboru? Kje najraje pijete kavo? Najljubši nedeljski izlet?

Najljubši prostor v mestu = Pohorje, Vetrinjski dvor, Ljudski vrt.

Najljubši kotiček za kavo = Jumping Goat

Najljubši nedeljski izlet = Gorsko kolesarjenje po hribih okoli Maribora in Gradca.