Nagrado za vodno odgovornost so na vodovodu prejeli v kategoriji srednje velikih podjetij.

Mariborski vodovod je prejemnik nagrade na mednarodnem festivalu vode »Bled water festival 2019«. Festival je vodilna platforma na področju ohranitve vodnega kroga in vodnih inovacij. Nagrado za vodno odgovornost so na vodovodu prejeli v kategoriji srednje velikih podjetij.

Mariborski vodovod največji sistem za oskrbo s pitno vodo v Sloveniji

S 1615 km omrežja, 49 vodnjaki, z 129 vodnimi zbiralniki in s 128 prečrpalnimi postajami je Mariborski vodovod največji sistem za oskrbo z vodo v Sloveniji. Na območju, ki ga s pitno vodo oskrbuje Mariborski vodovod, je postavljenih tudi 53 pitnikov, ki omogočajo svežo pitno vodo mimoidočim. Dostopni pa so tudi živalim. Voda, ki priteče iz pitnika, je voda iz mariborskega javnega vodovoda in je ravno tako varna kot voda, ki priteče iz pipe v sistemu. Redki se zavedajo, da slepi in slabovidni lahko v vsakdanjem življenju funkcionirajo enako kot videči, le da vidne informacije sprejemajo prek drugih čutil. Vendar za nemoteno sporazumevanje potrebujejo nekatere prilagoditve.

Inovacija omogoča zvočna sporočila

Inovativna zvočna stran Mariborskega vodovoda na spletni strani podjetja omogoča, da so zapisana besedila na njej tudi slišana in na ta način dostopna vsem. Prvenstveno je bila ta socialno – tehnična inovacija razvita za potrebe slepih in slabovidnih. Je pa lahko v veliko pomoč tudi vsem, ki nimajo težav z vidom. Ko uporabnik pritisne na polje »predvajaj«, se izbrani napisani tekst prenese na drugi strežnik ter vrne nazaj v zvočnem zapisu oz. obliki, ki je slišana s strani uporabnika. Gre za pomemben korak v smeri zagotavljanja možnosti za enakopravno vključevanje ljudi z okvaro vida v družbeno okolje. Gre v korist slepih in slabovidnih ter oseb z motnjami branja pri pridobivanju informacij v zvezi z oskrbo vode ter preprečevanja morebitnih zlorab.

Zbrane nagovoril predsednik festivala, Rade Šerbedžija

To družbeno dodano vrednost je prepoznala tudi ocenjevalna komisija Blejskega vodnega festivala in Mariborskemu vodovodu v kategoriji »korporativno« podelila prvo nagrado. Na svečanem dogodku, v petek 14. Junija 2019 je nagrado prejel direktor Mariborskega vodovoda, mag. Danilo Burnač. Nagrajence in zbrane goste je nagovoril predsednik festivala, priznani mednarodni igralec Rade Šerbedžija.

Namen dogodka Blejski vodni festival je nagrajevati in povezati različne organizacije, mednarodne strokovnjake, aktiviste, filmske ustvarjalce, gospodarstvo, politiko, šole in širšo javnost. Tudi letos so se festivala udeležili številni domači in tuji strokovnjaki s področja voda, predstavniki vladnih in nevladnih organizacij, gospodarstva, gostincev in umetnikov, ki so predstavili svoje vidike, ideje in inovacije, kako vodne vire dvigniti na najvišji možni nivo.