Po petih vlogah je bolšji sejem na Teznu spet dobil zeleno luč. Po novem bolšji sejem ne bo potekal le v nedeljo, ampak tudi v soboto.

Bolšji sejem bo ta vikend nekoliko drugačen - z maskami.

S strožjimi pravili je bil nedavno svoja vrata primoran zapreti tudi mariborski bolšji sejem, organizatorjem pa je po treh tednih borbe z dovoljenji naposled uspelo pridobiti soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Bolšjak bo tako potekal ob sobotah in nedeljah, vstop bo naenkrat dovoljen le omejenemu številu ljudi, med stojnice pa se nikar ne podajte brez mask.

Nepopustljivi do obiskovalcev brez mask

»Novo je to, da bomo morali vsi imeti maske, čeprav smo zunaj na odprtem,« novo podobo mariborskega bolšjega sejma opisuje Sergeja Lovec, ki je najemnica tamkajšnjega prostora. Prav tako bo imel vsak prodajalec na svoji stojnici svoje razkužilo, slednje pa bo mogoče najti tudi ob sanitarijah. Reditelji bodo vsake toliko časa delali obhode tudi in poskrbeli, da bodo sanitarije prezračene in razkužene.

»Žal, kdor ne bo imel maske, ne bo mogel na sejem. Sedaj smo se res trudili, da bi uspeli in da lahko začnemo delati, zato mislim, da nam ni cilj, da že prvi vikend vse zapremo.«

Tudi glede nošnje mask bodo reditelji, ki bodo spremljali dogajanje, nepopustljivi in strogi, hkrati pa bodo skrbeli, da na samem sejmu ne bi prišlo do zbiranja posameznikov v večjih skupinah. »Žal, kdor ne bo imel maske, ne bo mogel na sejem. Sedaj smo se res trudili, da bi uspeli in da lahko začnemo delati, zato mislim, da nam ni cilj, da že prvi vikend vse zapremo.« Prvi vikend bo sicer še v znamenju »lovljenja«, pove Sergeja Lovec, upajo pa, da bodo tako prodajalci kot stranke razumeli, da je, če želijo obratovati tudi v prihodnje ter predvsem ustrezno poskrbeti za svoje zdravje, pravila potrebno upoštevati.

Vstop le skozi glavni vhod

Mariborski bolšji sejem si je v preteklih treh tednih prizadeval za pridobitev dovoljenja za obratovanje, Sergeja Lovec pa pove, da so ga naposled le pridobili. Čeprav bi naj bilo izdano že prejšnji teden, kar bi omogočilo izvedbo bolšjaka že v prejšnjem vikendu, ga je NIJZ Lovčevi poslal šele kasneje.

»Noter ne bomo spuščali kar vseh, ampak se bomo skušali čimbolj približati dovoljenemu številu.«

»Novo bo tudi, da bomo sedaj bolj pazili na sam vstop,« še pojasnjuje Lovčeva: »Noter ne bomo spuščali kar vseh, ampak se bomo skušali čimbolj približati dovoljenemu številu.« Obiskovalce bolšjega sejma bodo tako skušali pozvati, naj svoje nakupe opravijo čimprej ter tako dajo priložnost tudi ostalim, ki bodo na dovoljenje za vstop čakali pred vhodom, prav tako pa se bo vse usmerjalo k glavnemu vhodu, kar bo še dodatno poskrbelo za nadzor nad številom obiskovalcev. »Morali bodo malo počakati,« opozarja Lovčeva in pripomni, da bo predvsem to za redne stranke bolšjega sejma velika novost.

Pred odprtjem nekaj skrbi, a ljudje na sejem komaj čakajo

Po novem bolšji sejem ne bo potekal le v nedeljo, ampak tudi v soboto. Slednja bo sicer nekoliko drugačna, saj organizatorji na ta dan ne morejo zagotoviti svojega parkirišča in podobno, a bo nov sejemski dan hkrati priložnost za številne nove ponudnike. A tradicionalna še vseeno ostaja nedelja … »Ljudje komaj čakajo, da se sejem odpre,« še doda Lovčeva. »Nekako nas ves čas zapirajo in nam vse branijo,« razmišlja Sergeja Lovec, ki je več tednov vztrajala in končno pridobila dovoljenje: »Ljudje pa komaj čakajo, da se sejem odpre. Tu je svoboda, tukaj zadihaš. Nekoga srečaš, malo poklepetaš, nekaj kupiš …«

Nedelja tradicija, sobota priložnost za nove prodajalce

Koronavirus je prinesel tudi večji nadzor nad sejemskimi prodajalci, razloži Lovčeva. Organizatorji sejma so prodajalcem tako ponudili možnost, da rezervirajo in zakupijo prostor na sejmu, ti pa bodo imeli prednost pri prodaji tudi sedaj, ko bolšji sejem ponovno odpira svoja vrata. »V soboto pa bomo dali možnost predvsem tem prodajalcem, ki bi si želeli priti na novo,« še pripomni Sergeja Lovec, najemnica prostora bolšjega sejma na Teznu.

Pravila za prihod so jasna – pridite le zdravi in z masko ter za varnost sebe in svoje okolice poskrbite za ustrezno higieno rok ter kašlja.