Senatorji so na izrednji seji podali pozitivna mnenja k imenovanju novih prorektorjev, ki bodo svoje mandate nastopili že v sredo.

Nova prorektorica za študijsko dejavnost bo postala Marina Tavčar Krajnc s filozofske fakultete, na mestu prorektorja za znanstveno-raziskovalno dejavnost bo odslej Zoran Ren s strojne fakultete, na mestu prorektorja za prenos znanja pa bo Urban Bren s fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Prorektorica za kakovost, kadre in pravne zadeve bo postala Janja Hojnik s pravne fakultete, Miralem Hadžiselimović s fakultete za energetiko pa bo prorektor za infrastrukturo. Vsi bodoči prorektorji so se po seji senata že sestali z rektorjem Zdravkom Kačičem, ki jih je tudi imenoval, in bodo tako predvidoma s 4. julijem že nastopili svoj mandat.

Tičar je svojo funkcijo prisilno zapustil zaradi odhoda v pokoj, Kačič tako postal deveti rektor

Po odhodu Tičarja so se s svojih položajev poslovili Nataša Vaupotič, Niko Samec, Žan Jan Oplotnik, Jernej Turk, Marko Jesenšek, medtem ko bo dosedanja prorektorica za razvoj kakovosti Lučka Lorber mandat obdržala še do konca leta. Prorektorici za študentska vprašanja Maji Žibert se mandat izteče 21. decembra 2019.

Kačič je novi rektor Univerze v Mariboru postal po predčasnih volitvah sredi junija, na katerih je v drugem krogu za las premagal tekmeca Žana Jana Oplotnika. Kačič je prejel 51,9 odstotka, Oplotnik pa 48,1 odstotka glasov.

Novega akademskega starešino je bilo treba izvoliti potem, ko je bil Tičar prisiljen predčasno zapustiti funkcijo zaradi odhoda v pokoj. Funkcijo je zapustil konec lanskega leta, odtlej pa so univerzitetne posle vodili prorektorji. Trije od njih so se potegovali za rektorski položaj, a sta Jernej Turk in Niko Samec izpadla že v prvem krogu volitev.

Sicer je Kačič deveti v vrsti rektorjev druge največje in druge najstarejše univerze v Sloveniji.